50 de ani de activitate a Serviciului de Reprezentare Diplomatica a Comisiei Europene

Pe data de 19 mai, Chris Patten, Comisar european responsabil pentru relatiile externe, a prezidat celebrarea celei de-a 50-a aniversari a Serviciului de Reprezentare Diplomatica al Comisiei Europene. Acest serviciu reprezinta un instrument unic pentru implementarea politicii Uniunii Europene in exteriorul acesteia. Serviciul este reprezentat de o retea de 130 de Delegatii in tari terte, precum si prin acreditari la organizatiile internationale. In Romania, Comisia Europeana are o Delegatie din 1993.

Delegatia Comisiei Europene este reprezentanta diplomatica a Uniunii Europene in Romania. Misiunea Delegatiei este sa mobilizeze vointa politica, expertiza si resursele financiare ale Uniunii Europene pentru a sprijini aderarea Romaniei in anul 2007. Delegatia coopereaza cu Guvernul Romaniei si cu societatea civila, atat la nivel central cat si local.

Comisarul Patten a declarat: „Indiscutabil, Delegatiile Comisiei joaca un rol crucial in ceea ce priveste asigurarea eficientei actiunilor Uniunii Europene la nivel global. Acestea au un personal devotat si muncitor si profit de aceasta ocazie pentru a saluta eforturile lor”.

Originile serviciului de reprezentare diplomatica al Comisiei dateaza inca din anul 1954. De-a lungul unei jumatati de secol, Delegatiile Comisiei au devenit „instrumente indispensabile in extinderea rolului Uniunii Europene pe scena internationala”, dupa cum a declarat presedintele Romano Prodi.

Derularea, in numele Comisiei, a relatiilor externe europene, punerea in practica a cooperarii pentru dezvoltare si a programelor de asistenta umanitara, pregatirea tarilor candidate pentru aderarea la Uniunea Europeana, diseminarea informatiilor despre Uniunea Europeana in societatile in care Delegatiile sunt prezente, iata numai cateva dintre principalele activitati ale Delegatiilor Comisiei Europene.

In prezent, peste 5.000 de angajati lucreaza in Delegatii pentru promovarea valorilor si a politicilor europene.

Sursa: , www.infoeuropa.ro, 21 mai 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top