Satu Mare: Parc acvatic pe 20 de hectare la Noroieni

Satu-Mare, parc acvatic, proiect, finantare, turism, POR

Despre proiectul unui Aquaparc de proportii la Noroieni se vorbeste de cativa ani buni, iar elaborarea documentatiei pentru obtinerea finantarilor europene va mai dura cel putin doi ani. Pana atunci, satmarenii vor frecventa in continuare aquaparcurile termale din Ungaria.

Primul pas a fost, insa, facut si anume forarea unui put de apa termala la o adancime record de 1.600 de metri unde apa are o temperatura de peste 80 de grade Celsius, la talpa sondei, iar la suprafata, temperatura apei atinge 72 de grade Celsius si un debit de aproximativ 500 de litri pe minut. Sapaturile au inceput in luna septembrie si s-au incheiat saptamana trecuta.

Parc turistic de 20 de hectare

Cercetarile efectuate atat pe teren, cat si in laborator pentru a descoperi si localiza zacamintele de minerale din zona (prospectiune) au costat peste un milion de euro.

“Investitia este una de proportii fiind considerata de mare risc, risc ce a fost eliminat odata cu identificarea sursei de apa. In afara de proprietatile curative ale apei termale, aceasta mai poate fi folosita si din punct de vedere energetic”, a declarat inginerul geolog Sasa Nicolici.

Autoritatile locale si judetene au prezentat, ieri, bazele celui mai mare proiect turistic din zona si chiar din tara. Este vorba de parcul turistic care se va construi, peste aproximativ cinci ani, in zona Noroieni pe o suprafata de peste 20 de hectare.

Parcul “Sanaqua” va cuprinde, pe langa un Aquaparc, hotele, piscine de cinci tipuri, saune, sali de tratament, restaurant, zone comerciale, locuri de joaca pentru copii, scena pentru spectacole, zone de infrumusetare si multe alte module.

“Pentru Satu Mare este un prim pas, va porni o dezvoltare in turism. In Ungaria, o baza geotermala este infrastructura de baza a turismului”, a declarat inginerul Zoltan Gyorgy, reprezentantul firmei Aguaplus din Ungaria, care a realizat lucrarile de forare. Aquaparcul va fi realizat din fonduri europene nerambursabile, in valoare de peste opt milioane de euro.

In acest sens, firma Solarex va depune, in data de 23 noiembrie, proiectul spre finantare, pe masura 5.2 din Programul Operational Regional. Restul investitiilor din cadrul parcului turistic vor fi realizate de diferiti investitori care sunt asteptati sa depuna proiecte.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.