POR: DMI 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor

turism2.jpg

Pentru Domeniul Major de Interventie 5.2 “Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice” din cadrul Programului Operational Regional se primesc propuneri din regiunile de dezvoltare Sud-Vest (Oltenia), Centru si Nord-Est.

Status: INACTIV
Depunere continua
Buget total: 22.720.000 euro

Obiective principale

Prin prezenta cerere de proiecte se doreste atingerea urmatoarelor obiective:

 • Valorificarea resurselor naturale in scop turistic;
 • Diversificarea serviciilor turistice;
 • Crearea / extinderea structurilor de agrement turistic, in scopul cresterii numarului turistilor si a duratei sejurului;

POR va finanta obiectivele cu potential turistic care sunt incluse in:

 • localitatile din mediul urban;
 • localitatile din mediul rural in care sunt implementate proiecte cu o valoare mai mare de 6.400.000 lei;
 • statiunile turistice balneare, climatice si balneo-climatice (indiferent daca sunt localizate in mediul rural sau urban).

Solicitanti eligibili

– pentru infrastructura de turism de utilitate publica:

 • unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale)
 • Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara – definite conform prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare
 • liderul parteneriatului intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale)

– pentru infrastructura de turism publica / privata, care intra sub incidenta regulilor ajutorului de stat:

 • unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale)
 • Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara – definite conform prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare
 • liderul parteneriatului intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale)
 • IMM din domeniul turismului si activitati conexe, in conformitate cu Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN)
 • parteneriat intre unitati administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) si ONG-uri, avand lider o unitate administrativ-teritoriala (autoritate a administratiei publice locale).

Conditii de finantare

Alocarea financiara disponibila pentru aceasta cerere deschisa de proiecte este de 22,72 milioane euro, din care circa 14,23 de milioane de euro sunt alocati pentru regiunea Sud-Vest, 4,88 milioane de euro pentru Regiunea Nord-Est, restul de circa 3,61 de milioane de euro revenind regiunii Centru.

Valoarea totala a proiectului (suma tuturor cheltuielilor eligibile si neeligibile aferente proiectului) trebuie sa fie cuprinsa intre 700.000 lei si 89.000.000 lei.

Pentru proiectele care se implementeaza in mediul rural valoarea minima totala a proiectului (suma tuturor cheltuielilor eligibile si neeligibile aferente proiectului) trebuie sa fie mai mare de 6.400.000 lei.

Contributia proprie minima a solicitantului la valoarea eligibila a proiectului

 • pentru infrastructura de turism de utilitate publica: 1.94%
 • pentru infrastructura de turism publica / privata, care intra sub incidenta regulilor ajutorului de stat: intre 30 – 60% in conformitate cu harta ajutoarelor regionale pentru Romania 2007-2013 adoptata pe baza HG nr. 946/ 20061 privind intensitatea maxima a ajutorului de stat regional pentru investitii initiale si a Deciziei Comisiei CE N-2/20072.

Cererile de finantare pot fi depuse la sediul organismelor intermediare Sud – Vest Oltenia, Nord-Est si Centru.

Cerere de proiecte este cu depunere continua pana la depasirea cu 50% a alocarii financiare in cadrul regiunilor Sud – Vest Oltenia si Centru.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul solicitantului (PDF)
Anexe (ZIP)

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: AM POR

[caseta-final-fise]

11 thoughts on “POR: DMI 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor”

 1. otilia spune:

  Buna ziua,

  Detin o casa veche in stil romanesc pe un teren de aprox 500mp in centrul Brasovului. Initial am decis sa daram aceasta casa dar ma gandeam totusi ca ar merita sa fie salvata si pusa in circuitul turistic pentru a creea o alterativa la pensiunile uniforme si neinteresante din zona. Ar exista posibilitate de obtinere a unor fonduri sa ajute la conservarea si reconsolidarea acestei cladiri pentru a fi data in circuitul turistic?

  Va multumesc mult!

 2. camelia spune:

  Salve, as dori sa stiu daca este inca accesibil acest fond.

 3. PAPA NICOLETA MARIANA spune:

  Buna ziua, M-ar interesa in ce conditii pot accesa fonduri europene nerambursabile in domeniul turismului in Regiunea Centru.Detin un teren cu o constructie in rosu jud.Sibiu zona Sadu ,pt.a o transforma in Pensiune agroturistica.As dorii mai multe informatii in legatura cu aceasta.

  1. BENEA TIBERIU spune:

   Pentru a va incadra la fonduri europene pt. o agropensiune trebuie sa imbinati activitatile turistice cu cele agro-zootehnice
   In cadrul finantarilor nerambursabile PT. MEDIUL RURAL procentul este de 85 %, pana la 100.000 euro, dar prin alta masura (Ex. 313)
   Va recomand sa demarati proiectul, pt. ca este mult de lucru si numeroase avize de obtinut
   S.C. PHOENIX PROJECT-CONSULTING S.R.L.
   0735.896 637; [email protected]

 4. Alina spune:

  Am inteles din articolul d-voastra ca linia de finantare este deschisa si pentru regiunea Nord- est, dar Ghidul solicitantului este pentru alte regiuni.. Sa revin la problema mea… Avem un teren de 3 hectare in zona masivului Ceahlau si am dori sa ridicam o pensiune agroturistica. Ce sanse am avea la finantare din Fonduri europene?

 5. Andreea spune:

  am un teren de 8000 mp la valiug , cu acces stradal, este construita o casa veche pe acest teren , foarte frumos peisajul cu un parau care trece prin curte, si as dorii sa construiesc o agropensiune accesand fonduri europene, dar nu stiu dc termenul limita pt astfel de proiecte a expirat. Daca cineva ma poate ajuta\ indruma as fi recunoscatoare.

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua!

   Puteti obtine fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Din cate stim, inca se mai primesc proiecte prin Regio, pana la epuizarea fondurilor disponibile.

   Chiar daca acestea se vor epuiza inainte sa terminati documentarea, sfatul nostru este sa pregatiti oricum proiectul, pentru ca de anul viitor se relanseaza toate programele europene, deci puteti incerca din nou atunci.

   Luati in considerare ca finantarea europeana nu acopera integral costurile proiectului, deci va trebui sa veniti si cu fonduri proprii.

   Pentru a pregati proiectul, va recomandam sa depuneti o cerere de finantare aici: http://cerere.finantare.ro/ si veti fi contactata in cel mai scurt timp de un expert in accesarea de fonduri europene.

   Mult succes!
   Echipa Finantare.ro

 6. bulzan alina spune:

  avem 6ha de teren in zona suncuius ,bh ,zona montana,se poate amenaja partie,sunt si trasee turistice am dori sa facem cabana ,am avea nevoie de ajutor pentru a demara acest proiect ,cui am putea sa ne adresam pentru cosultanta.multumim

 7. Ramona G. spune:

  Buna ziua,
  Intrebare,
  Dorim sa construim un resort -hotel cu tot ce tine de tratamente balneoclimaterice, intr-o statiune care este in paragina, undeva in centrul tarii. Proiectul este foarte mare, o parte din banii ii avem de la investitori . In ce masura putem obtine fonduri nerambursabile si care este suma maxina, procentul acordat( ne-ar trebui 4,5 mill euro)? Apropo, daca terenul este concesionat putem obtine fonduri?
  Va multumesc frumos!

 8. Savu C. spune:

  Totul Ok.
  -Ne anuntati care linii de finantare inceteaza .
  -Eu propun sa procedati si invers. Anuntati ce linii de finantare sant active. In ce domeniu se poate aplica la un moment dat.

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   In momentul in care se lanseaza noi programe, noi va vom anunta si vom face public pe site-ul nostru. Momentan, insa, intr-adevar nu mai sunt multe linii de finantare active – luand in considerare si faptul ca ne apropiem de anul 2013 (programele au fost stabilite pe perioada 2007-2013).

   O alta varianta o reprezinta finantarile nerambursabile, insa nestructurale: https://www.finantare.ro/calendar-granturi

   Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.