
Persoanele care intentioneaza sa ia credite vor putea studia acasa contractul de imprumut inainte de a semna actele finale. Potrivit unei directive a Comisiei Europene, care urmeaza sa fie transpusa si in legislatia romaneasca, incepind de la mijlocul anului viitor, institutiile financiare vor fi obligate sa puna la dispozitia celor interesati toate conditiile derularii unui contract de credit.
In prezent, bancile evita sa ofere documentatia pentru a fi citita pe larg de catre posibilul beneficiar anterior oficializarii imprumutului.
„Acum nu prea poti sa iei actele acasa pentru ca nu ti le da de la banca. Cu noua directiva insa, consumatorul va avea posibilitatea sa intre in posesia unui formular standard care sa cuprinda caracteristicile produsului financiar pentru a vedea care sunt costurile totale de imprumut si sa ia o decizie in cunostinta de cauza”, a declarat Razvan Rasmerita, directorul Centrului European pentru Protectia Consumatorului din cadrul Asociatiei pentru Protectia Consumatorului (APC) Romania care a adaugat ca, daca o anumita clauza din contract ridica suspiciuni, acesta sa nu fie semnat.
„Practic, acum e imposibil sa negociezi un contract. Chiar si negocierea unei virgule este dificila. Insa, odata cu noua directiva, consumatorul va avea posibilitatea sa cunoasca toate clauzele contractuale si sa spuna bancii ca, daca le pastreaza in acea forma, nu va mai fi clientul ei”, a motivat Rasmerita.
La conferinta de presa au participat si reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Iasi, acestia precizind ca, la nivelul judetului nostru, au fost inregistrate de la inceputul anului 136 de reclamatii referitoare la serviciile bancare.
„Cele mai des invocate aspecte sint cresterea dobinzii fara notificarea prealabila a consumatorului si modificarea comisioanelor, ceea ce duce la cresterea costului creditului”, a completat Maria Popa, comisarul CJPC Iasi.