Modificare de esenta a legislatiei Sapard

Pana in momentul de fata multe dintre proiectele din cadrul Programului pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (SAPARD) au fost declarate neeligibile datorita criteriului legat de acoperirea geografica. Astfel, conform Nomenclatorului activitatilor statistice (NUTS) de rang 5, care se refera la mediul rural, terenul administrat de orase si municipii este in afara acoperirii geografice specificata de NUTS si deci nu poate fi ca baza materiale pentru cererile de finantare adresate catre SAPARD.

Pentru a elimina aceasta problema, ministrii din cadrul ministerelor Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Administratiei si Internelor, precum si cel de Integrare Europeana au emis un Ordin comun, prin care este definita notiunea de spatiu rural prin componenta teritoriala. Acest lucru se va face raportand zona geografica la structura fondului funciar, prin caracteristici dominante, referitoare la populatia si natura activitatilor desfasurate de aceasta in respectivele zone geografice, distinct diferite de cele ale populatiei urbane.

Prin acest Ordin comun, aria de acoperire geografica a Programului SAPARD este mai mare, proiectele noi de dezvoltare rurala cuprind un numar de 659 de localitati noi, care au aproximativ 1,3 milioane de hectare. La aceste proiecte se vor mai adauga suprafetele cu destinatie sau cu vegetatie forestiera, cele aflate permanent sub ape, cele agricole si forestiere aflate in interiorul localitatilor urbane.

Sursa: , Ziua de Iasi online, 1 iunie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.