Doua comune trebuie sa plateasca fiecare un milion Euro

Lista neagra a proiectelor SAPARD esuate are un numar de 27 de beneficiari, cu finantari retrase sau pasibile de retragere a fondurilor in perioada urmatoare. Dintre acestia, 2 sunt beneficiari publici, respectiv comunele Vladeni si Popricani, iar restul sunt firme private, care de cele mai multe ori nu au respectat intocmai proiectul. Cea mai grava este problema drumurilor din cele doua comune, pentru cazul in care vor fi puse la plata, vor trebui sa scoata din buzunar circa un milion Euro fiecare, suma care intrece bugetul comunei pentru un an intreg.

“Cu probleme sunt 2 beneficiari publici, comunele Vladeni si Popricani si 25 de firme private, carora deja le sunt retrase finantarile, pentru ca nu au respectat proiectul. Cazul celor doua comune este mai grav, deoarece acestea vor fi nevoite sa scoata din buzunar peste un milion Euro fiecare, din cauza firmei Castrum Corporation SRL din Negresti Oas. Drumurile arata jalnic, fiind impracticabile, iar legea spune ca dupa 5 ani de zile de la terminarea proiectului, acestea trebuie sa fie ca in momentul receptiei initiale”, a declarat Eugen Ticau, directorul executiv al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

In momentul de fata este asteptat verdictul reprezentantilor Directiei de Control si Antifrauda care au venit in control saptamana aceasta. “Din pacate mai trebuie date si astfel de exemple, pentru ca pe viitor sa se stie faptul ca pana la urma tot ii putem prinde pe cei care nu respecta exact cerintele Uniunii Europene. Banii de la aceste doua comune oricum vor trebui recuperati, pentru ca normele europene impun ca autoritatile locale sa restituie integral finantarea daca nu au fost mentinute la standardele initiale”, a mai sustinut Ticau.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.