Aproape 900.000 de euro pentru igiena romilor

Baia Mare, proiect, POR, Centrul Comunitar Romani, finantare

In aceasta perioada, reprezentantii Serviciului Proiecte si Programe din cadrul Serviciului Public Ambient Urban (SPAS) Baia Mare sunt pe ultima suta de metri pentru accesarea de fonduri pentru construirea unui centru de zi destinat romilor si persoanelor fara venituri. Este vorba despre proiectul “Centrul Comunitar Romani”, care la acest moment se afla in stadiul de precontractare.

“Am pornit de la identificarea unei centrale termice dezafectate, de pe strada Electrolizei, in zona industriala a orasului. Acolo se afla o mare comunitate de romi iar fixarea unui centru de zi pe spatiul respectiv este absolut necesara”, a declarat declarat Bogdan Gavra, seful Serviciului Proiecte si Programe din cadrul SPAS Baia Mare.

Centru pentru persoane nevoiase

Potrivit managerului de proiect, centrul va avea in vizor nu doar romii, ci si persoanele fara venituri. “Ideea care sta la baza infiintari acestui centru este acela de a le asigura igiena si educatia persoanelor cu o situatie sociala precara. Nu ne axam doar pe romi, pentru ca nu dorim sa ii izolam, ci sa existe o socializare intre persoanele care vin aici”, a subliniat Bogdan Gavra.

“Centrul Comunitar Romani” se adreseaza in egala masura si copiilor strazii, adultilor in cautare unui loc de munca sau femeilor singure cu copii mici, pana in sase ani. Mai mult decat atat, managerul spune ca toate persoanele care vor beneficia de serviciile centrului, vor fi verificate in prealabil printr-o ancheta sociala efectuata de asistentii sociali din cadrul SPAS.

Conditii de lux

Bogdan Gavra a precizat ca pana in lina decembrie contractul va fi semnat, urmand ca in termen de 24 de luni lucrarile la Centrul Comunitar Romani sa fie finalizate. Astfel, in 2011, Baia Mare va deveni singurul oras din Transilvania dotat cu un astfel de centru pentru ingrijire si culturalizare persoanelor nevoiase.

Proiectul prevede o suprafata de 1.000 metri patrati, in care vor putea fi primite aproximativ 100 de personane, iar pe zona verde din fata centrului va fi amenajat un spatiu de joaca pentru copii. Mai mult, turnul din apropierea cladirii destinate bailor va fi transformat in spatiu pentru climbing (catarari), pentru tineri.

Conform proiectului, centrul va fi dotat cu o pre-gradinita, o sala destinata servirii mesei, o biblioteca cu sala de lectura pentru tinerii romi, o sala multimedia, o spalatorie precum si centre de consiliere si formare profesionala.

Proiectul va primi finantare in valoare de 3.500.000 de lei de la Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, iar din partea municipalitatii, contributia va fi de peste 300.000 de lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.