Situatie MCSI – plasarea fondurilor structurale

MCSI, situatie, proiecte, POSCCE, beneficiari, alocare financiara

Este necesar a se clarifica faptul ca algoritmul posibilitatii de plasare a alocarii financiare din FEDR presupune ca fondurile repartizate anului 2007 pot fi cheltuite in urmatorii 3 ani. Aceeasi regula se aplica si pentru urmatorii ani pana in 2010.

In acest context MCSI a reusit ca pana in momentul de fata sa depaseasca o rata de 200% a plasarii fondurilor structurale, fata de alocarea pentru perioada 2007-2009.

Prin promovarea Strategiei Nationale de Comunicatii in Banda Larga MCSI a deblocat fonduri structurale in valoare de 84 milioane de euro. Aceasta suma va fi folosita pentru a finanta infrastructura de comunicatii ce va permite accesul la internet in banda larga cu precadere in zonele defavorizate din acest punct de vedere.

Pana in acest moment au fost aprobate spre finantare de catre MCSI proiecte cu o valoare totala de aproximativ 146.8 mil euro, din care circa 90 mil din FEDR.

Astfel, valoarea proiectelor aprobate spre finantare numai in anul 2009 acopera aproximativ 90% din valoarea cumulata a alocarilor pentru perioada 2007-2009.

Pentru operatiunea 3.2.1 (e-guvenare) au fost aprobate 15 proiecte in valoare totala de aproximativ 180 mil lei, pana la aceasta data toate contractele fiind deja semnate.

Pentru a incuraja absorbtia fondurilor structurale si pentru a oferi posibilitatea inscrierii a cator mai multe proiecte in vederea finantarii Ministerul Comunicatiilor a decis lansarea unui nou apel pentru aceasta operatiune. incepand cu data de 9 septembrie MCSI a inceput inscrierea de noi proiecte de e-guvernare.

Suma totala alocata acestui apel de proiecte este de 142 milioane lei, din care aproximativ 116 milioane lei FEDR si 26 milioane lei de la bugetul de stat. Suma maxima cu care poate fi finantat un proiect ajunge la 21,5 mil lei la nivel national si respectiv 5,5 mil lei la nivel local.

Rata de cofinantare este de 100% pentru ordonatorii de credite finantati integral de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor pentru somaj, dupa caz, si 98% pentru pentru celelalte categorii de solicitanti eligibili.

Pentru acest apel au fost inregistrate on-line un numar de 243 proiecte, dintre acestea 226 proiecte intrand in etapa de verificare a criteriilor administrative si a eligibilitatii.

Pentru operatiunea 3.1.1 – care are drept beneficiari si IMM – din 162 de proiecte selectate MCSI a semnat deja 127 de contracte de finantare, in valoare totala de circa 8,9 mil lei.

In cadrul operatiunii 3.2.3 (e-learning) au fost depuse un numar de 26 de proiecte din care au fost semnate 11 proiecte in valoare totala de aproximativ 114.7 mil lei.

MCSI are asadar in vedere contracte cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Universitatea din Pitesti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi si Universitatea Babes-Bolyai dar nu numai.

Pentru operatiunea 3.2.2 (interoperabilitate) din totalul de 37 proiecte depuse, 11 au fost aprobate, valoarea totala a proiectelor depuse fiind de 55.3 mil lei.

Au mai fost selectate in cadrul operatiunii 3.1.4 un numar de 7 proiecte ce se afla in curs de contractare avand ca beneficiar Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Scopul acestora este conectarea unui numar de 2302 unitati scolare la internet de banda larga iar valoarea lor totala este de 164.906.547 lei.

De asemenea MCSI a evaluat alte 37 de proiecte depuse in cadrul operatiunii 3.2.4 local (e-sanatate), urmad sa inceapa procedura de selectie a proiectelor.

Pentru operatiunea 3.2.4 central Ministerul Comunicatiilor a semnat un contract de finantare in domeniul e-sanatatii, parte a Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, avand ca beneficiar Ministerul Sanatatii, pentru proiectul ‘Implementarea sistemului national de prescriptie electronica”.

Proiectul in valoare de 88 milioane de lei din care asistenta nerambursabila in valoare de 71 milioane de lei, isi propune sa imbunatateasca calitatea actului medical si sa optimizeze costurile serviciilor medicale, prin implementarea sistemului national de prescriptie electronica.

Acest lucru presupune monitorizarea in timp real a necesarului si consumului de medicamente in Romania, eliminarea erorilor de medicatie si a fraudelor din actualul sistem de prescriptie, implementarea unui sistem de control/supervizare a prescriptiei, prelucrarea si schimbul de informatii medicale si accesul cetatenilor la servicii de sanatate de calitate.

Prescrierea electronica reprezinta un sistem suport care sustine medicul in actul medical de prescriere a medicamentului prin suportul de decizie si informatia necesara, asigura transferul electronic al prescrierei catre farmacist si creaza baza nationala de date pentru inregistrarile electronice ale medicamentelor prescrise.

Beneficiarii proiectului vor fi cele 44 de Case de Asigurari de Sanatate, aproximativ 30.000 medici si 5.350 farmacii care au contract cu casele judetene de asigurari de sanatate dar si cei aproximativ 12.000.000 de asigurati in sistemul asigurarilor de sanatate din Romania.

Sursa: Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top