Slatina: Sute de olteni fac afaceri cu bani europeni

Slatina, fonduri europene, subventii, solarii incalzite, agricultura

Tot mai multi agricultori din judet au inceput sa prinda gustul banilor europeni si dezvolta afaceri profitand de subventiile de la Uniune.

Ajutati de Federatia Agrostar sau luand exemplu de la altii, sute de olteni au cerut fonduri pentru dezvoltarea agriculturii. De la inceputul anului, 368 de persoane din Olt au primit subventii pentru a pune pe picioare afaceri in zootehnie.

Peste 300 dintre ei sunt apicultori, 51 sunt producatori de lapte, iar noua au abatoare. Cu totii au primit anul acesta subventii de peste 11 milioane de lei.

Si cei care s-au incumetat sa cultive anumite soiuri de plante au primit bani europeni. Pentru infiintarea si intretinerea culturilor de ciuperci, pruni, vita de vie sau legume, UE a oferit peste 345.000 de lei agricultorilor din Olt.

Rosii de Plesoiu si lapte de la Redea

Vasile Buzatu este unul dintre crescatorii de animale care a demonstrat ca zootehnia poate fi profitabila in Olt. Acum cinci ani a obtinut 100.000 de lei de la UE pentru a infiinta o ferma de vaci. A cumparat 20 de exemplare din Germania, iar acum are 80 de vaci in ferma sa de la Redea.

“Cand am primit banii, am luat utilaje si 20 de vaci de mare valoare genetica. Am si o fabrica de procesare a laptelui si ma intereseaza foarte mult calitatea produselor. Datorita calitatii am reusit sa ma impun inclusiv pe piata din Bucuresti. Vand laptele cu trei lei litrul, iar zerul cu 1,5 lei. Asta trebuie sa faca toti fermierii pentru a avea o afacere de succes. Sa fie atenti la calitate si sa apeleze cu incredere la fondurile europene”, ii sfatuieste fermierul oltean pe cei care nu au piata de desfacere pentru produsele lor.

O alta afacere de succes este cea a legumicultorului Ion Paunel, din Plesoiu. Fondurile europene l-au ajutat sa modernizeze cultura de rosii. Are un solar de 1.200 de metri patrati, acoperit cu folie gonflabila, in care a montat sisteme de incalzire si de racire.

“Eu am reusit sa accesez fonduri europene, care m-au ajutat foarte mult in modernizarea culturilor de legume si imi doresc sa ii ajut si pe ceilalti legumicultori sa faca acelasi lucru”, spune barbatul.

Sursa: Adevarul

One thought on “Slatina: Sute de olteni fac afaceri cu bani europeni”

  1. adevarat spune:

    ion paunel un impostor care mulge bani de la fondurile europene,un negustor care are tarabe in pietele sibiu si bucuresti .si presedinte agrostar olt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.