Un acces mai usor la credite pentru persoanele in somaj care doresc infiintarea unei afaceri

microcredite, someri, infiintare, afacere, finantare, fonduri

Instrumentul european de microfinantare Progress este destinat sa faciliteze accesibilitatea si disponibilitatea microcreditelor pentru persoanele care doresc sa initieze sau sa dezvolte o afacere sau o micro-intreprindere, cu mai putin de 10 angajati si o cifra de afacere care nu depaseste 2 milioane euro, dar care intampina dificultati in accesarea creditelor conventionale. Aceste credite vor fi limitate la 25 000 euro.

Finantare

Parlamentul a fost de acord cu alocarea sumei de 100 milioane euro pentru acest instrument, pentru o perioada de patru ani – asa cum propusese Comisia Europeana, dar deputatii au subliniat in timpul dezbaterilor ca acesti bani nu trebuie alocati din fondurile Programului Progress destinat persoanelor vulnerabile.

Comisia propusese ca instrumentul de microfinantare sa utilizeze fonduri din cadrul acestui program, caruia i-au fost alocate 114 milioane euro suplimentare, la cererea Parlamentului European.

Pentru a se asigura ca instrumentul de microfinantare poate fi deja functional la inceputul anului 2010, Parlamentul a fost de acord cu utilizarea a 25 milioane euro din cadrul marjelor, sume care vor fi prevazute in bugetul pentru 2010. Pentru restul perioadei (2011-2013), Parlamentul nu a ajuns inca la un acord cu Consiliul privind resursele alocate acestui instrument.

Modul de functionare

Instrumentul de microfinantare este deschis organismelor publice si private instituite in statele membre care furnizeaza microfinantare persoanelor si microintreprinderilor. Fondurile acestui instrument vor fi redirectionate catre aceste organisme in cadrul unei gestiuni comune impreuna cu grupul BEI (Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii).

Intrarea in vigoare

Instrumentul este creat pentru o perioada de 4 ani, urmand a intra in vigoare la 1 ianuarie 2010.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.