Inceput de decembrie cu proiecte finalizate in municipiul Roman

Roman, investitii, proiecte, fonduri europene, obiective

In acest an municipalitatea romascana a investit substantial in reabilitarea si modernizarea mai multor strazi din oras, atat din zona centrala cat si cea de periferie. Fondurile necesare pentru derularea lucrarilor au fost asigurate atat de la bugetul local cat si prin atragerea de fonduri europene destinate rromilor.

Astfel, pe 3 decembrie “Proiectul de modernizare si reabilitare a strazilor Alba Iulia, Martir Closca si Pacii” a fost dus la final, cele 3 strazi dobandind retea de apa-canal, covor asfaltic si trotuare.

Valoarea totala a proiectului a fost de aproximativ 1.200.000 de lei, din care 800.000 de lei – fonduri europene din sume alocate comunitatilor de rromi, iar 400.000 de lei – contributie din bugetul local. Lucrarile au fost efectuate de firma Darcons. In aceasta zona nu au existat, pana acum, instalatii de canalizare si nici drumuri asfaltate.

A cuprins modernizarea strazii Pacii pe o distanta de 300 de metri liniari, a strazii Martir Closca pe o distanta de 200 de metri liniari, respectiv a strazii Alba Iulia, pe o distanta de 100 de metri liniari. In total, s-au efectuat 600 de metri liniari de covor asfaltic, 1.200 de metri liniari de trotuare, precum si retele de apa si canalizare.

Proiectul de modernizare si reabilitare pentru strazile Alba Iulia, Martir Closca si Pacii, a presupus si pregatirea profesionala a 30 de rromi din Roman in domeniul constructiei drumurilor.

In aceeasi zi au fost vizitate si strazile Ion Nanu si Revolutiei, dintr-o alta zona a Romanului, obiective care au trecut si ele prin fazele de reabilitare si modernizare. Pe strada Ion Nanu s-a lucrat pe o lungime de aproximativ 500 de metri, realizandu-se 1.000 de metri liniari de trotuare si 500 de metri liniari de covor asfaltic, precum si refacerea integrala a instalatiilor de apa si canalizare. Suma contractata pentru acest proiect a fost de 1.100.000 de lei.

Pe strada Revolutiei, pe langa modernizarea integrala a retelelor de apa si de canalizare, s-au realizat 300 de metri liniari de covor asfaltic si 600 de metri liniari de trotuare, valoarea totala a investitiei fiind de aproximativ 800.000 de lei.

Pe 4 decembrie au fost vizionate si rezultatele lucrarilor derulate pentru modernizarea strazilor Tudor Vladimirescu si Ecaterina Teodoroiu. Pe strada Tudor Vladimirescu, lucrarile de modernizare si reparatii au fost efectuate de firma Occidental Construct, valoarea contractului fiind de 800.000 de lei, iar pe strada Ecaterina Teodoroiu, lucrarile au fost realizate de firma Sarmis Construct, valoarea contractului fiind de 1,2 milioane de lei. Pe strada Tudor Vladimirescu s-au efectuat lucrari de reparatii capitale pe o lungime de 320 de metri liniari.

S-au realizat 3.700 metri patrati de covor asfaltic si 1.900 de metri patrati de trotuare, fiind inlocuite si retelele de canalizare. Pe strada Ecaterina Teodoroiu, pe o lungime de 300 de metri, s-au efectuat 3.500 de metri patrati de covor asfaltic si parcari, precum si 2.000 de metri patrati de trotuar.

A fost modernizata reteaua de canalizare si au fost inlocuite racordurile. Ambele lucrari au fost dificile, deoarece pe strada Tudor Vladimirescu au trebuit realizate multe racorduri, iar pe strada Ecaterina Teodoroiu au fost descoperite o serie de probleme ale fundatiei.

Tot in prima saptamana a lunii decembrie a fost data spre folosinta si Hala de legume si fructe din Piata Smirodava. Lucrarile au fost executate de firma Construct Partener, in doar trei luni, fata de sase luni – termenul stabilit initial. Acesta este cel de-al doilea obiectiv de investitii din Piata Smirodava, dupa cladirea de birouri si toalete, data in folosinta in vara.

Pentru realizarea sectorului de comercializare a legumelor si fructelor s-au cheltuit 350.000 de lei, spatiul dispunand de sapte boxe si 16 mese pentru producatori.

Va urma ca, in Piata Smirodava, sa fie construita si o hala de comercializare a produselor lactate, apoi se vor reamenaja trotuarele si aleile din aceasta zona. In total, pentru schimbarea aspectului Pietei Smirodava se vor cheltui intre 700.000 si 900.000 de lei.

Administratia locala a reusit ca pe 2 decembrie sa imparta si cheile celor 100 de apartamente ANL recent finalizate in strada Vasile Lupu, aceste locuinte servind cu prilejul sarbatorilor de iarna drept “casa noua” celor 100 de familii tinere beneficiare. Printre beneficiari se numara persoane cu handicap, familii cu patru copii, dar si familii ai caror membri provin din fostele case de copii.

Primarul nu a dorit sa faca parte din comisiile care au stabilit modul de repartizare a locuintelor ANL catre romascani, pentru a nu lasa loc unor eventuale interpretari privind eventuale favoruri facute unora dintre cei care ar fi dorit o astfel de locuinta. Finantarea construirii a inca 60 de locuinte ANL la Roman a fost deja aprobata, lucrarile urmand sa aiba loc anul viitor.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.