Au crescut finantarile nerambursabile atrase de Primaria Oradea

Oradea, finantari nerambursabile, investitii, proiecte, buget

Veniturile bugetului local s-au ridicat, in anul 2009, la 485,67 milioane lei, comparativ cu anul precedent, de 481,9 milioane lei, din care fonduri nerambursabile reprezinta 27,9 milioane lei, fata de respectiv 22,4 milioane lei, in 2008.

Analiza situatiei economice a municipiului Oradea a mai cuprins, pe langa veniturile si cheltuielile bugetului local, principalele investitii finantate din bugetul local in 2009, realizarile Parcului Industrial, datoria publica si prognoza acesteia in perioada 2010-2025, situatia terenurilor si cladirilor detinute de municipiu.

In cazul impozitului pe cladiri, care a scazut in acest an (1,2%) fata de anii precedenti, incasarile sunt mai mari la persoanele juridice.

„Ne confruntam cu problema reevaluarii sau nereevaluarii patrimoniului cladirilor, ceea ce inseamna pentru noi o valoare destul de mare, pe care nu o putem incasa”, a declarat viceprimarul Biro Rozalia.

Cu privire la cheltuielile bugetului local, viceprimarul a precizat ca obiectivul municipalitatii in acest an a fost de a creste cheltuielile cu investitiile in dauna celor curente. Cea mai mare investitie din anul trecut a fost facuta de Regia Autonoma de Transport Local, in reabilitarea liniilor mijloacelor de transport in comun si achizitia de autobuze, respectiv 67,8 milioane de lei.

In ceea ce priveste gradul de indatorare a municipiului, viceprimarul Biro Rozalia a precizat ca acesta nu este mare avand in vedere ca limita maxima de indatorare poate fi de 30% din media aritmetica a veniturilor proprii pe ultimii trei ani, fiind in prezent de 8,9%.

Municipiul Oradea sta bine la capitolul proiecte cu finantare nerambursabila, depunand anul trecut 23 de proiecte in valoare totala de 288 milioane de lei, din care patru au fost castigate, restul fiind in proces de evaluare.

In Primaria Oradea s-a infiintat, in august 2008, Directia management proiecte cu finantare internationala, special in scopul de a atrage fonduri nerambursabile si alte fonduri europene sau guvernamentale.

Daca in anul 2008 au fost depuse si castigate trei proiecte in valoare totala de 42,38 milioane de lei, in anul 2009 au fost depuse 23 de proiecte, in valoare totala de 288,02 milioane lei, din care patru sunt deja castigate, insemnand 25,29 de lei, restul proiectelor fiind in proces de evaluare.

Alte 11 proiecte mari, in valoare de 613 milioane lei, sunt in pregatire pentru a fi depuse in 2010.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top