Laszlo Borbely: “Romania are de cheltuit aproape doua miliarde de euro in managementul deseurilor”

Laszlo Borbely, managementul deseurilor, proiecte, POS Mediu

“In momentul de fata, Romania se afla in fata mai multor provocari, iar in ceea ce priveste managementul deseurilor avem de cheltuit aproape doua miliarde de euro, iar sapte proiecte au fost demarate deja. Speram ca, pana la finalul anului 2013 inceputul lui 2014, sistemul integrat al deseurilor va deveni functional in toate judetele tarii”, a afirmat Borbely.

Acesta a adaugat ca exista, la ora actuala, sase judete in care nu exista nicio groapa de gunoi ecologica, si ca multi dintre primari invoca lipsa banilor.

“Sunt sase judete in Romania unde exista gropi de gunoi care functioneaza ilegal, deci nu exista nicio groapa de gunoi ecologica. stiu ca sunt bani putini, dar va pot demonstra prin cifre ca sunt localitati care si-au rezolvat problemele prin diferite programe, cum ar fi ISPA. Din datele pe care le am, s-a demonstrat ca, la nivel local, cu bani putini se poate face treaba. Avem nevoie de astfel de initiative. Nu se poate spune totdeauna ca nu se poate”, a explicat ministrul Mediului.

In ceea ce priveste legislatia destinata managementului deseurilor, oficialul MMP a mentionat ca, de la 1 iulie 2010, fiecare primarie care nu-si face treaba va plati penalizari.

“Am inasprit legislatia. De la 1 iulie 2010, daca fiecare primarie nu-si face treaba, adica sa adune cel putin 15 la suta de deseuri, destinate reciclarii, vor plati 100 de lei pentru fiecare tona necolectata si destinata reciclarii. La nivelul UE suntem felicitati pentru cum am conceput programul POS Mediu, unde pe Apa avem 4 miliarde de euro de cheltuit”, a subliniat Laszlo Borbely.

In anul 2003, Ministerul Mediului de la acea vreme a elaborat Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor /SNGD/ pentru perioada 2003 – 2013, ca urmare a transpunerii legislatiei europene in domeniul gestionarii deseurilor si conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 78/2000 privind regimul deseurilor, modificata si aprobata prin Legea 426/2001. La data elaborarii SNGD se propusese revizuirea periodica a acesteia, in conformitate cu progresul tehnic si cerintele de protectie a mediului.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.