Proiect-pilot pentru realizarea “Hartii Sociale” a judetului Mures

Mures, proiect-pilot, Harta Sociala, Guvernele Islandei si Norvegiei

Harta Sociala a judetului Mures este un proiect-pilot national, se deruleaza timp de 20 de luni si este finantat de Guvernele Islandei si Norvegiei, precum si de Principatul Liechtenstein, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) cu 62.200 euro, valoare care reprezinta 86,15% din totalul proiectului.

Potrivit Andreei Moraru, director in cadrul Fundatiei Alpha Transilvana, scopul este de a realiza o harta a nevoilor sociale si a ofertei de servicii sociale la nivelul judetului Mures, care sa conduca la dezvoltarea unor politici sociale pentru a facilita accesul echitabil la aceste servicii pentru grupurile vulnerabile.

Fundatia Alpha Transilvana a anuntat ca la 10 luni de la inceperea proiectului s-a reusit organizarea unei intalniri cu 79 de prestatori de servicii sociale din judet care au contribuit cu informatii la realizarea caietului de sarcini pentru selectia institutului de cercetare care intocmeste Harta Sociala a judetului Mures. Astfel, Gallup Romania SA a fost selectat pentru realizarea studiului sociologic care, pe durata a 6 luni, are ca obiective atat identificarea serviciilor sociale existente, cat si identificarea nevoilor sociale din judet prin identificarea grupurilor de beneficiari existenti sau potentiali pe zone geografice.

Potrivit reprezentantei Fundatiei Alpha Transilvana, realizarea “Hartii sociale” este un prim pas pentru a pune bazele finantarii dezvoltarii serviciilor sociale in functie de nevoile din comunitate.

“Aceasta initiativa este primul proiect-pilot care isi propune stabilirea unei strategii de dezvoltare in sectorul social in judetul Mures, pornind de la analiza nevoilor existente in comunitate si prioritizandu-le, in opozitie cu practicile actuale in care strategiile in domeniul social sunt stabilite dupa alte criterii”, a precizat Moraru.

Pe baza datelor va fi selectat si grupul de initiativa care va utiliza rezultatele studiului pentru a face lobby sustinut pe langa autoritatile publice (Consiliul Judetean Mures, respectiv Primariile din judet) pentru ca acestea sa ia in considerare si nevoile existente de servicii sociale la realizarea strategiilor si bugetelor pentru sectorul social.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.