Bani europeni pentru doctoranzii care studiaza la Universitatea din Oradea

doctorand, Universitatea din Oradea, proiect, finantare, bursa

Universitatii Oradea i s-a aprobat o finantare nerambursabila de peste 4.860.000 de lei, pentru proiectul “Studii doctorale si doctoranzi pentru cercetarea competitiva, in societatea bazata pe cunoastere”.

Acest lucru inseamna ca treizeci de doctoranzi ai Universitatii Oradea, din anul intai, vor primi o bursa doctorala lunara in valoare de 1.850 lei. Singura lor obligatie este aceea de a termina teza de doctorat in trei ani si de a studia in strainatate pentru o perioada de minimum trei luni. Doctoranzii cred ca principalul beneficiu al acestui proiect va consta in cresterea calitatii capitalului uman.

“Foarte multe persoane renuntau pana acum la doctorat, din considerente financiare. Sunt sigur ca proiectul va fi un succes pe termen mediu si lung, prin capitalul uman mai bun”, spune Raul Mircea Gutin, unul dintre doctoranzi. Acesta pregateste teza “Istoricul dezvoltarii durabile”, sub coordonarea profesorului Ioan Horga.

Lupta pentru invatatura

Afrodita Borma, absolventa a Facultatii de stiinte Economice si a unui masterat in domeniul turismului, preda economie europeana la facultatea pe care a absolvit-o. Aceasta este convinsa ca fara bursa i-ar fi fost foarte dificil sa studieze si sa se intretina, pe durata doctoratului.

“Bursa o voi folosi pentru a-mi cumpara materialele necesare, cartile de specialitate, care majoritatea sunt in limbi de circulatie internationala si costa chiar si o suta de euro sau de lire”, spune Afrodita Borma. Si aceasta isi va axa teza de doctorat pe tema dezvoltarii durabile, pe care o considera foarte actuala.

Mobilitatea obligatorie, de minimum trei luni, o va face probabil in Ungaria. Pentru perioada in care va face cercetare in strainatate va primi o bursa dubla, de circa 3.700 lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.