Turnu Severin: Localnicii din Sisesti traiesc din fonduri UE

Turnu Sverin, fonduri europene, proiecte, somaj, comunitati

Sisestiul este printre putinele comune din tara, daca nu singura, cu somaj zero. Se poate mandri cu o mini industrie locala care aduce bani frumosi comunitatii si un venit sigur pentru 80 de oameni. Fie ca lucreaza in fabrica de ceramica si teracota, in atelierul de tamplarie sau in brutarie, localnicii au o carte de munca si sunt asigurati medical. Pentru un salariu cuprins intre minimul pe economie si 1000 de lei, cei 80 de sateni lucreaza pentru primarie.

“Intreg serviciul merge pe autofinantare. Cat se produce, atat se castiga. Numai cine nu vrea sa munceasca, nu munceste”, ne spune primarul Marian Raducan.

Si pentru ca nu se multumesc cu putin, edilii au atras, prin fonduri europene, importante sume de bani pentru comuna. Ei au castigat, numai anul trecut, patru proiecte in valoare de aproape 600.000 euro, pe situatii de urgenta si invatamant. Cel mai important este achizitionarea unei masini de pompieri si a catorva utilaje agricole, in valoare de 330.000 euro.

Eselnita ii calca pe urme

Pentru anul 2010, Primaria Sisesti a depus alte 5 proiecte, in valoare totala de 2,5 milioane de euro, urmarind reabilitarea unui drum comunal, constructia unui targ pentru valorificarea produselor de ceramic, precum si constructia unui after school. Comuna a castigat pana acum nu mai putin de zece proiecte europene, dar a si pierdut alte zece, din motive absolut stupide.

“Am ratat un proiect, doar pentru simplul fapt ca nu era vizibila stampila partenerului sarb”, ne spune Raducan. Primaria Eselnita vrea sa-i calce pe urme, castigand anul trecut trei proiecte, anul acesta pregatind alte opt, pe infrastructura, sanatate si turism.

Banii europeni ne pot scapa de criza

Conducerea Consiliului Judetean Mehedinti sustine ca fara proiecte europene, comunitatile locale nu vor avea bani.

“Primarilor, care inca nu au depus proiecte pe cele doua programe de vecinatate, Romania-Serbia si Romania-Bulgaria, le cer sa dea dovada de mai multa responsabilitate, sa realizeze odata pentru totdeauna ca este singura forma sigura de a aduce bani catre comunitatea locala”, spune presedintele Marius Balu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.