Cetatea lui Stefan, readusa la viata cu 14 milioane de euro

Cetatea lui Stefan, POR, finantare, turism, Bucovina, fonduri europene

Turistii care vor calca plaiurile Bucovinei, peste cinci ani, vor avea surpriza placuta de a vedea Cetatea lui Stefan asa cum a fost in urma cu 500 de ani. Reconstituirea se va face pana la acoperis, intocmai dupa modelul arhitectonic din timpul vietii domnitorului.

Cetatea de Scaun este cel mai mare proiect turistic din istoria orasului Suceava, iar contractul de finantare a fost semnat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Consiliul Judetean. Suma alocata este de 52 de milioane de lei, apoximativ 14 milioane de euro.

„Mecca turistilor”

Proiectul a fost promovat prin Programul Operational Regional de catre Consiliul Judetean si Primaria Sucevei, iar din valoarea totala 11 milioane de euro sunt bani nerambursabili, ceea ce salveaza bugetul local.

„Schita este facuta. Se vor consolida zidurile, se vor reface si amenaja caile de acces. Sunt prevazute si lucrari pentru iluminatul interior si exterior. Mentionez ca Moldova a fost prima regiune la depunerea de proiecte pentru fonduri europene”, a declarat Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean.

Acesta spera ca Cetatea lui Stefan cel Mare sa devina un fel de „Mecca a turistilor” in Romania deoarece este un monument cu o istorie aparte. Conform proiectului, lucrarile se vor termina in 2015. Ultimele lucrari se vor facela pivnita, camera de garda, temnite, bucatarie, sala tronului si sala unde se ruga Stefan cel Mare inainte de batalii.

„La intrare va fi organizat un minimuzeu, unde se vor vinde si biletele. In rest, vor fi amenajate doar cateva camere, in special capela. Dormitoarele erau sus si nu stie nimeni cum aratau, de aceea nu au cum sa fie reconstruite. Daca le-am face dupa capul nostru, nu ar mai fi Cetatea lui Stefan”, a explicat Constantin Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina.

Icoana pictata pe unul dintre pereti va fi restaurata, iar intreaga cetate isi va recapata aura de poveste, pierduta in istorie. Nici santul de aparare nu va scapa de harletele muncitorilor deoarece se doreste imitarea cat mai exacta a acelor timpuri.
Ineditul il constituie sala in care va avea loc un spectacol de sunete si imagine pentru turisti, cu povestea Cetatii si intamplari din viata celui care a ctitorit-o.

Constantin Ursu spera ca acest lucru sa atraga mult mai multi vizitatori si sa faca plimbarea prin casa domnitorului roman mult mai placuta. In planul proiectului sunt incluse si suprafetele ce se doresc a fi recuperate, in special cele de la demisol si parter, ingropate in timp. De asemenea se va construi un sistem vertical de drenare a apelor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top