
La conferinta de deschidere a proiectului cu titlul „Ghiseu unic in judetul Bihor pentru obtinerea avizelor necesare proiectelor europene”, organizata joi in sala mare a Prefecturii Bihor au participat reprezentantii partenerilor din regiunea de Nord-Vest: prefecturile din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj, reprezentanti ai primariilor, ai serviciilor publice deconcentrate, ai celorlalte institutii publice din Bihor.
Potrivit managerului de proiect Nicoleta Balaci, de la Compartimentul Afaceri Europene, din Prefectura Bihor, proiectul a fost initiat ca urmare a numeroaselor discutii cu autoritatile administratiei locale, cu primari, in special, care s-au plans de termenele prea lungi si timpul pierdut in asteptarea eliberarii unor avize si autorizatii.
Ghiseul unic, ce va fi infiintat in sediul prefecturii bihorene pe parcursul celor 18 luni ale proiectului demarat in noiembrie 2009, va aduce, practic intr-un singur loc, mai multi reprezentanti ai institutiilor care emit avize, un personal pregatit in acest scop, spatiul urmand sa fie dotat cu logistica necesara, la standarde europene, pentru a eficientiza intreaga activitate.
Pana la inaugurarea ghiseului unic, preconizata pentru vara-toamna anului 2010, echipa de management va avea de realizat un studiu privind componenta ghiseului, numarul de avize pe care le elibereaza serviciile publice deconcentrate la cererea solicitantilor de fonduri europene, fluxul de eliberare a avizelor, sesiuni de selectare si instruire a personalului, elaborarea regulamentului de functionare.
Dupa inaugurare, modelul de ghiseu unic va fi promovat in regiunea de nord-vest, in cele cinci prefecturi partenere, din Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj.
in urma unor vizite in aceste institutii vor fi identificate cele mai bune practici care vizeaza modernizarea administratiei publice din zona de nord-vest, cu editarea unui manual de bune practici, ce va fi distribuit tuturor prefecturilor din tara, va fi infiintata o retea de experti de modernizare care sa sustina sustenabilitatea proiectului (functionabil cel putin cinci ani).
Proiectul este finantat cu o suma de 255.843 de lei, fara TVA, din Fondul Social European in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, din care 85%, finantare nerambursabila si 15% cofinantare.