Uniunea Europeana, cel mai mare investitor din Botosani

Botosani, investitii, fonduri europene, proiecte, modernizare, finantare

Aproape toate investitiile publice din judet sunt realizate din bani europeni. Cei mai multi bani au fost sau urmeaza sa fie cheltuiti pentru modernizari de drumuri, termoficare sau aductiuni de apa si retele de canalizare.

Cel mai castigat este pe departe municipiul Botosani, unde vor fi cheltuiti peste 200 de milioane de euro in urmatorii doi ani. Jumatate din bani provin din proiectele depuse de Primarie si jumatate din cele ale Consiliului Judetean.

Oras modernizat din proiecte europene

“Nu ne putem compara cu Iasiul, Bacaul si Suceava, care beneficiaza de fonduri rezervate polilor de dezvoltare sau de crestere economica. Fata de restul oraselor din Moldova stam insa foarte bine in ce priveste accesarea fondurilor europene”, a declarat viceprimarul Catalin Alexa. Practic, orasul va fi modernizat pe banii obtinuti de la Uniunea Europeana.

Pana la sfarsitul anului va fi terminata soseaua de centura si vor fi asfaltate strazile cele mai importante din oras. De asemenea, cladirile Teatrului “Mihai Eminescu” si a Filarmonicii de Stat vor fi reabilitate tot din bani europeni. Primaria a mai obtinut o finantare pentru o parcare subterana in zona centrala.

Cei mai multi bani vor fi insa cheltuiti pe parcul de agrement de la Cornisa (20 de milioane de euro) si pe modernizarea CET-ului (35 de milioane de euro). Totodata, incepand din acest an, mai toate spitalele mari din oras vor fi modernizate din fonduri europene.

Reabilitarea centrului istoric al municipiului este cea mai avansata investitie finantata din bani europeni. Lucrarile, in valoare de 9 milioane de euro, trebuie incheiate peste cinci luni si includ refacerea totala a 18 cladiri istorice, a pietonalului si a Pietei 1 Decembrie, precum si amenajarea unor spatii comerciale in zona.

Daca pana acum cei care cautau apartamente fugeau de centrul vechi, care arata ca o ruina, acestia si-ar putea schimba in scurt timp optiunea. Locuintele din cladirile vechi vor fi transformate in apartamente de cinci stele, la standarde europene.

“Aceste apartamente erau folosite ca locuinte sociale. Cred ca multi si-ar dori sa locuiasca acolo in curand. Nu stiu daca vor mai fi folosite ca locuinte sociale. Lucram la o strategie de revitalizare a centrului istoric. Vrem sa readucem atmosfera care era in urma cu o suta de ani, sa fie o zona turistica cu dughene pentru comercianti si loc de promenada”, a declarat Adriana Zaiceanu, directorul general al Primariei Botosani.

Retele noi de canalizare in tot judetul

Si Consiliul Judetean sta destul de bine cu fondurile atrase de la UE. Mai multe drumuri judetene, Spitalul Judetean Mavromati si cladirile catorva institutii de cultura vor fi modernizate pe bani europeni. Cea mai mare investitie, de o suta de milioane de euro, este insa extinderea retelei de apa si canalizare in toate localitatile judetului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.