Seful CJ Iasi simte ca poate sa toace niste bani cu ajutorul noii aliante PSD-PDL

proiect, fonduri europene, Constantin Simirad

“Este exclus sa votez asa ceva”, spune fostul presedinte al CJ, Lucian Flaiser.

Constantin Simirad a reinviat proiectul mausoleului din Copou. Presedintele Consiliului Judetean (CJ) a cerut modificarea unei hotarari de consiliu din 2008 pentru a realiza un proiect tehnico-economic aferent unui nou sediu.

Dupa ce a anuntat ca renunta sa mai cheltuiasca 10 milioane de euro pentru o noua cladire in care sa functioneze CJ, Constantin Simirad vrea sa foloseasca 2,11 milioane de lei din fondul de rezerva al institutiei pe care o prezideaza pentru documentatia aferenta mausoleului. Aceasta, in timp ce oficialul CJ a solicatat anularea unui proiect cu finantare europeana pentru ca bugetul judetului nu mai poate acoperi noi investitii.

S-au gasit bani pentru proiectul tehnic

Chiar daca plenul CJ nici nu a stabilit inca bugetul pe 2009, Constantin Simirad a gasit modul in care poate cheltui 2,1 milioane de lei din banii iesenilor. Banii ramasi din fondul de rezerva al CJ de anul trecut ar putea materializa unul din primele proiecte anuntate de Simirad la castigarea mandatului de presedinte la CJ.

Discutiile pentru aprobarea cheltuirii primelor milioane necesare noului sediu vor fi purtate vineri in plenul CJ. Consilierii vor avea in fata practic un proiect de hotarire aproape identic cu cel din septembrie anul trecut, cand s-a decis demararea investitiei. Singurele diferente constau in precizarea clara a adresei, strada Mihai Costachescu nr. 6, si cresterea sumei alocate pentru intocmirea documentatiei.

Astfel, in locul sumei de 850.000 lei se va discuta de o suma de 2,11 milioane lei. Aceasta, intrucat la documentatia initiala aferenta proiectului se vor adauga proiectul tehnic, caietele de sarcini si intocmirea documentatiei pentru licatatia de executie. Practic, odata proiectul aprobat, se vor putea demara efectiv procedurile de scoatere la licatatie a lucrarilor.

“Nu de sedii ducem lipsa, ci de investitii in infrastructura”

Constantin Simirad incearca practic sa fenteze decizia din noiembrie a consilierilor PDL care au blocat initial proiectul. Visul presedintelui CJ la un sediu depinde de pozitia alesilor judeteni din PDL. Acestia au votat in noiembrie anul trecut impotriva, dar atunci nu exista o alianta intre PSD si PDL, fraternizarea politica a celor doua partide putand lasa drum liber investitiei.

Simirad nu are deocamdata sprijinul asigurat din partea PDL. Potrivit consilierului judetean Valerica Andronache, democrat-liberalii se vor intilni astazi pentru a discuta care va fi pozitia comuna a celor 13 consilieri ai partidului. “Data trecuta am votat impotriva din cauza lipsei banilor. Vom decide si vom avea toti aceeasi pozitie”, a declarat Andronache.

Sprijinul unanim al PDL pare insa a nu fi asigurat, indiferent de decizia venita pe linie de partid. Fostul sef al CJ, Lucian Flaiser, precum si Tiberiu Brailean, ambii consilieri PDL, s-au declarat ferm impotriva noului sediu. “Prima data am votat impotriva, si vineri voi vota la fel. Nu de sedii ducem noi lipsa, ci de bani pentru investitii in infrastructura. In perioada asta de criza, a primi bani de la UE este o mana cereasca, iar acum ni se cere sa ii aruncam pe geam. Cei de la CJ isi duc zilele acum din ce proiecte am facut eu, si mai vor si sa le anuleze. Este exclus sa votez asa ceva”, a declarat Lucian Flaiser.

Atribuirea a 2,1 milioane de lei pentru demararea proiectului de constructie a noului sediu este, in opinia lui Brailean, o perceptie gresita a prioritatilor judetului. Surprins de noua initiativa a presedintelui CJ, Brailean a declarat ca va vota impotriva, indiferent de decizia pe care o vor lua colegii sai de partid.

“Credeam ca Simirad a renuntat la ideea de a construi un nou sediu. Sunt alte prioritati de analizat, cum ar fi repararea unui spital sau a unui centru de copii. Mai bine s-ar renunta la cheltuieli pentru plasme si alte asemenea dispensabile, si s-ar baga banii la Spitalul de Boli Infectioase. Acolo, atat doctorii, cat si pacientii traiesc o drama. E un peisaj din evul mediu in acel spital. Eu am facut un proiect de management financiar al judetului, cu determinarea prioritatilor si a surselor de finantare, dar vad ca a ramas uitat”, a incheiat profesorul Tiberiu Brailean.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.