Dobanzile la creditele in valuta vor creste

Creditele in valuta se vor scumpi ca urmare a noilor restrictii impuse bancilor de BNR. In cadrul Consiliului de Administratie de joi 5 august, Banca Nationala a decis majorarea rezervelor minime obligatorii la depozitele in valuta atrase de banci de la clienti de la 25 la 30 la suta. Bancherii au o parere unanima privind efectele masurii BNR: bancile sunt descurajate sa mai imprumute in valuta pentru ca, in urma masurii, vor fi nevoite sa-si majoreze dobanzile la produsele in valuta.

„Dobanzile la creditele in valuta vor creste. Asta pentru ca 3-4% din diferenta de dobanzi intre credite si depozite este explicata de costul rezervelor minime obligatorii”, ne-a declarat Bogdan Baltazar, presedintele BRD SocGen. Si Misu Negritoiu, directorul general adjunct al ING Romania, se asteapta la cresteri ale dobanzilor la creditele in valuta. „Dobanzile vor creste cu 0,25-0,5 la suta, ca urmare a cresterii rezervelor minime obligatorii”, avertizeaza Misu Negritoiu. Insa scopul urmarit de BNR nu vizeaza direct limitarea creditarii in valuta, ci incurajarea operatiunilor bancare in lei.

Dupa ce la sfarsitul anului trecut, BNR a majorat dobanda de interventie la 21,25 la suta, creditele in lei s-au scumpit, ceea ce a facut ca tot mai multi romani sa prefere sa se imprumute in valuta. In prezent, dobanda la creditele in valuta este de circa 10 la suta, aproape de 3 ori mai mica decat cea la creditele in lei. Consecinta fireasca este un volum mai mare al creditarii in valuta: 57,25 la suta din creditele neguvernamentale din luna mai au fost in valuta.

Mai grav este ca, incepand cu luna martie imprumuturile in valuta au crescut de pana la 10 ori mai mult decat cele in lei. Daca in ce priveste cresterea dobanzilor, bancherii nu au pareri divergente, lucrurile se schimba cand vine vorba de oportunitatea unei astfel de masuri. Unii cred ca descurajarea creditarii in valuta este in interesul Romaniei pe termen lung, in timp ce altii reclama cresterea costurilor si interventia brutala a BNR.

„Cresterea rezervelor este foarte mare si suntem nemultumiti ca BNR continua pedalarea pe aceste instrumente. Nivelul rezervelor minime este nejustificat de ridicat pentru stadiul actual de dezvoltare a economiei romanesti. In UE, nivelul rezervelor minime obligatorii este in jurul a 1-1,5 la suta”, ne-a declarat Bogdan Baltazar, presedintele CA al BRD SocGen”. De cealalta parte a baricadei, reprezentantii ING spun ca masurile sunt binevenite. „Pledam pentru folosirea monedei nationale. Pana acum, am avut greutati sa vindem credite in lei pentru ca cele in valuta erau mai ieftine. Masura BNR limiteaza expansiunea creditului in valuta, ceea ce pe termen lung reduce riscurile la care se supun cei care au primit credite”, sustine Misu Negritoiu.

Rezervele minime obligatorii reprezinta un procent din depozitele clientilor de care banca nu se poate atinge, limitandu-se astfel posibilitatea de creditare a acestora. Mai mult, bancile sunt descurajate sa faca operatiuni in valuta pentru ca aceste rezerve le diminueaza posibilitatile de castig. Daca pentru un depozit in valuta bancile platesc dobanzi de 2 la suta, rezervele pe care bancile sunt obligate sa le depuna la BNR sunt remunerate cu doar 0,5 la suta.

Sursa: , Adevarul online, 7 august 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top