Intrebari frecvente domeniul 4.3 Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor!

intrebari frecvente, domeniu 4.3, POR, finantare, cerere, TVA, implementare

Este permisa implementarea unui proiect in mai multe locatii?

Atat timp cat e vorba de acelasi domeniu de activitate (clasa CAEN), se accepta. Va trebui sa aiba dreptul de folosinta pe toate spatiile in care urmeaza sa functioneze bunurile.

In cadrul procesului de verificare preliminara a Cererii de finantare poate fi solicitat, daca lipseste, un capitol (una dintre note) sau mai multe din cadrul documentului „Note explicative” aferent Situatiilor financiare prezentate atasat cererii de finantare.
Daca notele explicative din situatiile financiare nu sunt complete, consideram ca cererea de finantare nu este conforma, nefiind necesare clarificari in acest sens.

Referitor la calculul intreprinderilor partenere si legate, Autoritatea de Management recomanda utilizarea Ghidului privind definirea IMM-urilor, elaborat de MIMMC. Ghidul respectiv pozitioneaza intreprinderea partenera in urmatoarea situatie:

– capitalul social si/sau drepturile de vot detinute la cealalta firma sunt egale sau mai mari de 25%, si/sau alta firma detine mai mult de 25% din capitalul social sau drepturile de vot ale firmei dumneavoastra

iar intreprinderea legata, in urmatoarea situatie:
· Intreprinderea dumneavoastra detine mai mult de 50% din actiunile sau drepturile de vot la o alta intreprindere si/ sau alta intreprindere detine mai mult de 50% din drepturi in intreprinderea dumneavoastra.
Pe tot parcursul documentului nu se invoca nici o referire la legaturi induse de persoane fizice, ci doar la cele pe care o intreprindere le exercita asupra altei intreprinderi.

Pe de alta parte, Legea 346/2004, prevede la articolul 4.4:

(4) Intreprinderile intre care exista oricare dintre raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care actioneaza de comun acord, sunt, de asemenea, considerate intreprinderi legate, daca isi desfasoara activitatea sau o parte din activitate pe aceeasi piata relevanta ori pe piete adiacente.

Intrebarea este: Situatia in care o persoana fizica este actionara la mai multe societati comerciale si s-ar incadra in procentele care corespund intreprinderilor partenere sau legate, reclama un calcul al relatiei dinte aceste societati sau doar situatia in care o intreprindere detine in alta intreprindere actiuni reclama acest calcul?

In cazul in care o persoana fizica detine parti sociale in mai multe firme (inclusiv in firma solicitanta), prin intermediul acelei persoane fizice se pot stabili legaturi in sensul legii 346 (nu si parteneriate), cu respectarea celor 2 conditii cumulative: a) exista un raport de tipul celor enumerate la Art. 4^4 alin (1) lit. a)-d) si ambele firme analizate actioneaza pe aceeasi piata/ piete adiacente.

Ex.1: Persoana fizica X detine 80% in firma A (solicitant) si 55% in firma B
Presupunand ca ambele firme actioneaza pe aceeasi piata (e.g. presteaza aceeasi activitate economica), ele vor fi considerate legate, intrucat A „detine” prin intermediului lui X, 55% din B.
La numarul de angajati si cifra de afaceri A se va adauga 100% din valorile lui B.

Ex. 2: Persoana fizica X detine 80% in firma A (solicitant) si 30% in firma B
Firmele sunt considerate independente.
De remarcat, totusi, ca in lege nu se prevede nicio limita minima pentru implicarea persoanei fizice in firma A, in exemplul 1. Cu alte cuvinte, chiar daca X ar detine 10% din A (minoritar) si 55% din B, firmele ar fi tot legate.

In Anexa 1.5 la Ghidul Solicitantului – Proiectii financiare, va rugam sa definiti termenul an de implementare

Anul de implementare este considerat a fi anul calendaristic/fiscal, situatie in care datele din anexa sunt corelate cu cele din situatiile financiare ale solicitantului sau an de implementare efectiva a proiectului, in care luna 1 ar fi prima luna dupa semnarea contractului de finantare. In aceasta situatie datele nu ar mai putea fi perfect corelate cu cele din situatiile financiare.

Luna 1 va fi prima luna de implementare efectiva a proiectului.

O intreprindere nu este platitoare de TVA.

Depune o cerere de finantare pe 4.3 si daca se aproba are interes sa devina platitor de Tva pt. a deduce TVA-ul aferent ivestitiei care poate fi uneori o valoare mare.

Daca in cererea de finantare am bifat „neplatitor de TVA” putem sa facem proiectiile financiare ca si cum ar fi platitor de TVA ( in ideea in care daca se aproba proiectul se va inregistra astfel)?

Nu vedem nicio problema, atata timp cat se aduc argumente in acest sens in cadrul planului de afaceri.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top