
Proiectul ce se implementeaza in perioada 2009 – 2012, este finantat prin Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei si are 16 parteneri in sapte tari (Bulgaria, Croatia, Italia, Romania, Serbia, Slovacia si Ungaria).
Partenerii romani care participa la acest proiect sunt MDRT si doua unitati aflate in coordonarea ministerului: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Durabila „URBAN-INCERC” si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Turism.
La seminar au participat Barna Tanczos, secretar de stat in MDRT si Ion Sterian, subsecretar de stat in MDRT, care au subliniat importanta proiectului Datourway atat la nivel national cat si la nivelul zonei riverane Dunarii.
In cadrul seminarului au fost prezentate principalele proiecte pe care le au in initiere, contractare sau implementare consiliile judetene din aria vizata, cu privire la: arealul Dunarii, reabilitarea centrului istoric al municipiului Braila, Planul de dezvoltare a statiunii Lacul Sarat, Planul de Management al Baltii Mici a Brailei, prioritatile de dezvoltare si proiectele finalizate sau aflate in derulare in judetele Tulcea, Calarasi si Mehedinti.
La seminar au fost prezenti aproximativ 90 de participanti, reprezentanti ai consiliilor judetene si ai primariilor (institutia arhitectului sef, directia de integrare europeana/proiecte, directia de turism), reprezentanti ai mediului academic si de afaceri din teritoriul administrativ inclus in proiect: Braila, Caras-Severin, Olt, Calarasi, Galati, Mehedinti, Teleorman, Ialomita, Tulcea, Dolj, Giurgiu, Constanta, precum si reprezentanti ai institutiilor partenere in proiect din Slovacia, Ungaria, Croatia si Serbia.
Astfel, seminarul si-a atins obiectivele de:
– informare a autoritatilor publice locale vizate de actiunile proiectului asupra scopului si obiectivelor strategiei;
– prezentarea din perspectiva autoritatilor administratiei publice locale a prioritatilor de dezvoltare din regiunea Dunarii;
– identificarea posibilitatilor de colaborare in vederea implementarii actiunilor prevazute de proiect, astfel incat acestea sa sustina nevoile specifice locale.