Lansarea Aliantei pentru Hrana cu ocazia Forumului Industria Bunurilor de Larg Consum – Bucuresti, editia I

forum, alianta bunuri larg consum, obiective, renegociere, mediu afaceri

Evenimentul a fost plasat sub Inaltul Patronaj al Parlamentului si Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, cu sprijinul Primariei Generale a Capitalei.

Participantii au provenit in principal din randul patronatelor, sindicatelor si asociatiilor profesionale ori institutiilor de cercetare din sectorul agro-alimentar, sanatate, textile si industriile creative. In cele ce urmeaza, ne vom referi la cea dintai sectiune a reuniunii.

Obiectivele principale ale acesteia au vizat in principal:

– activarea primei filiere nationale a produselor lactate prin intermediul unui Acord de Cooperare parafat oficial intre Consorzio Latte Pecorino Romano (Consortiul Laptelui din Regiunea Sardinia – Italia) si ANCA – Agentia Nationala de Consultanta Agricola de sub egida Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin bunele oficii si sprijinul acordat de Knowledge Management Institute – sucursala Romania (Knomacons.ro);

– constituirea unei miscari la nivel national cu ajutorul expertizei unor prestigiosi consultanti UE denumita in mod generic Bucharest Food Alliance (Alianta pentru Hrana – Bucuresti), din initiativa si cu participarea World Trade Center – Bucuresti si ai altor omologi corporativi ai acestuia din Franta, Germania si Italia.

La dezbaterile primei sectiuni a reuniunii au luat parte Presedintele Consortiului Laptelui, Dl Salvatore MELONI; secretari de stat; parlamentari din partea Senatului (Dna Sorina PLACINTA) si Camerei Deputatilor (Dr. Aurel VAINER), Reprezentantul Ministerului Economiei, Dr. Costin LIANU; Directorul General ANCA, Dr. Stefan MANTEA; Presedintele UGIR 1903, Prof. dr. Cezar Ioan CORACI; Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara Dragos FRUMOSU; Presedintele Patronatului ROMALIMENTA, Dr. Sorin MINEA, Directorul General al Institutului de Cercetari Alimentare, Prof. Dr. Gheorghe MENCINICOPSCHI si altii.

Agricultura romaneasca – „un castel de nisip care sta sa se prabuseasca”?

Cea mai critica si auto-critica luare de cuvant a apartinut in mod aparent surprinzator chiar inaltului reprezentant al Ministerului Agriculturii, Dl Adrian RADULESCU, care a calificat aceasta ramura economica drept „ultima agricultura din Europa”.

Acuzele sale principale au vizat indeosebi mediul bancar din Romania, evocand in mod concret „conditiile diabolice impuse de banci” fermierilor care doresc sa beneficize de Fondurile Europene prin PNDR.

De asemenea, demnitarul a criticat in mod dur si conditionalitatatile impuse de Autoritatea de Management din propriul minister, in special datorita plafonului ridicat al garantiilor bancare cerute si descurajarii noilor potentiali agricultori/fermieri care ar putea sa se implice in relansarea sectorului respectiv.

In acelasi context, ca si Presedintele UGIR 1903, vorbitorul a atribuit in principal responsabilitatea agravarii starii de lucruri din agricultura modului defectuos in care au fost incheiate inainte de aderare negocierile cu Comisia Europeana.

Neacceptarea de catre banci drept suficiente garantii a acelora oferite prin Fondul National de Garantare Rurala a fost, de asemenea, tinta criticilor exprimate de reprezentantul MADR la lucrari.

Mediul de afaceri propune noi politici publice si renegocierea Tratatului UE

Presedintele UGIR 1903 s-a referit, pe de alta parte, la faptul ca se mentin numeroase bariere si discriminari ilegitime in calea produselor agricole si ale industriei alimentare autohtone, ceea ce mentine domeniul pe ultimul loc in Europa si pozitionarea Romaniei sub media mondiala, inlesnind indirect importuri de circa 80% din alte tari europene foste comuniste precum Cehia, Polonia si Slovenia.

De altfel, cum toate decalajele economice ale Romaniei continua sa creasca, vorbitorul a cerut formarea unor parteneriate extinse la nivel trans-sectorial care sa permita elaborarea unor solide si coerente politici publice in domeniu si inclusiv renegocierea unor capitole din Tratatul de Aderare la UE, precum cel referitor la agricultura, dupa modelul de succes probat deja de Guvernul Poloniei.

Anuntarea unor noi initiative parlamentare si politice in domeniu

In acest sens, senatorul de Vrancea Sorina PLACINTA, care s-a auto-recomandat drept un experimentat om de afaceri si manager in domeniul industriei usoare, a tinut sa evoce initierea unui grup special de lucru la Parlament in domeniu, care sa conduca mai ales la un proces de re-educare a tinerilor pentru orientarea lor catre profesii din domeniul agriculturii si industriei de resort.

Secretarul general al WTC – Bucuresti, Dl Eric BARTHA a anuntat, in contextul respectiv, constituirea si deschiderea incepand cu luna ianuarie al propriului Birou de Legatura al WTC in scopul initierii unor noi dezbateri si politici publice si pe alte domenii, dar si aprofundarea rezultatelor in sectorul agricol, considerat de toti vorbitorii drept prioritate 0 pentru urmatorii ani.

Reprezentantul ANCA la lucrari, a propus, pe de alta parte, infiintarea pe viitor a unor noi camere specializate pe agricultura in locul departamentelor existente la ora actuala in cadrul camerelor de comert judetene, intr-un nou format si concept, mult mai bine adaptat actualelor nevoi evocate ale crizei alimentare globale si al declinului agriculturii romanesti.

Nu in ultimul rand, in prefata semnarii acordului de colaborare Romania-Italia mentionat initial, presedintele italian al Consorzio Latte, Dl Salvatore MELONI, a precizat ca acordul respectiv are in primul rand o puternica dimensiune ecologica si implica in mod predilect breasla crescatorilor de animale, drept vector central al noilor politici de integrare a agriculturii romanesti in Piata Unica Europeana.

In sinteza, in prezenta diplomatilor prezenti din partea Ambasadei Italiei, oaspetele consortiului profesional din Sardinia a evidentiat importanta dimensiunii umane si a celei educative concrete in care crede acesta ca se poate regandi – mai aplicat – integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si depasirea actualei crize.

In cadrul acestor demersuri, se situeaza si prezenta pentru transfer de experiente si identificare de parteneri a delegatiei misiunii italiene amintite mai sus la editia a II-a din 25-26 februarie 2010 a reuniunii de informare, consiliere si training SCOALA BANILOR EUROPENI, al carei organizatori sunt Knowledge Management Institute – sucursala Romania impreuna cu Fundatia EUROLINK – House of Europe, coordonator al Platformei de Actiune si Interventie Rapida „EU-RO Clearing Funds” (StructuralFunds.ro) si al Programului national de formare sistematica al expertilor si consultantilor in domeniul Fondurilor Europene realizat in parteneriat cu Universitatea Romana „Gheorghe CRISTEA” din Bucuresti.

Sursa: Eurolink

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top