Zestrea Zonei Metropolitane Oradea va fi identificata prin fonduri europene

Oradea, zona metropolitana, ISER, fonduri europene, patrimoniu cultural

Inventarierea zestrei Zonei Metropolitane Oradea face parte din proiectul “Patrimoniul Cultural Metropolitan Oradea”, finantat 90% din fonduri europene si care se va derula timp de zece luni.

Potrivit reprezentantului ISER, Adrian Popovicu, lipsa unei atitudini coerente la nivelul promovarii patrimoniului cultural material si imaterial la nivelul Zonei Metropolitane Oradea poate duce la incetinirea dezvoltarii urbane si rurale a zonei.

Astfel, identificarea si conservarea patrimoniului cultural va aduce beneficii atat pentru societatea locala, ca si ansamblu de activitati economice, cat si pentru autoritatile locale care vor avea la dispozitie un suport puternic si consistent in procesul continuu de definire si valorizare a identitatii locale.

Promovarea patrimoniului cultural local se va face prin brosuri pe care cele trei institutii partenere le vor realiza, prin harta “Zestrea ZMO”, prin expozitii pentru promovarea activitatilor mestesugaresti, dar si prin sesiuni de discutii pentru dezbaterea importantei patrimoniului local in context european.

Proiectul, initiat de ISER in parteneriat cu ZMO si de Universitatea din Oradea, este finantat cu suma de 15.850 de euro prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE), in domeniul Patrimoniului Cultural.

Asociatia Zona Metropolitana Oradea s-a constituit pe 9 mai 2005 ca persoana juridica de interes public, avand caracter privat fara scop patrimonial, in baza legislatiei care atesta infiintarea organizatiilor asociative de dezvoltare comunitara ale unitatilor administrativ teritoriale din Romania.

In prezent, ZMO este alcatuita din municipiul Oradea si comunele limitrofe Biharia, Bors, Cetariu, Nojorid, Osorhei, Paleu, Sanmartin, Girisu de Cris, Toboliu si Santandrei.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.