De la 1 septembrie intra in folosinta noile numere de cont in format IBAN

Prin implementarea sistemului IBAN (International Bank Account Number), conturile deschise la bancile din Romania vor avea aceeasi forma cu cele deschise in orice banca europeana. Indiferent de banca unde au fost deschise, noile conturi vor avea acelasi format, care contine 24 de caractere.

Doua din caracterele care intra in componenta numarului de cont sunt cifre de verificare. Astfel, atunci cand un client doreste sa transfere bani in alt cont, se verifica instantaneu daca a fost indicat un cont corect, fiind eliminat riscul ca banii sa se intoarca din drum pentru ca numarul de cont nu exista.

Noua numerotatie a devenit obligatorie in urma unui regulament emis de BNR in februarie. In ultimele cinci luni, toate bancile care activeaza in Romania au implementat noul sistem de numerotare a conturilor, sustin oficialii Comisiei de Supraveghere din cadrul Bancii Centrale. Avand in vedere faptul ca regulamentul BNR prevede ca de la 1 septembrie se va refuza executarea unor operatiuni folosind vechile numere de cont, cei care apeleaza la serviciile bancare trebuie sa fie informati de schimbarea numerelor conturilor. Sarcina a revenit bancilor care apeleaza la toate canalele de comunicare pentru a transmite clientilor noile conturi.

La BRD, conturile in format IBAN pot fi aflate deja de pe site-ul bancii, unde se introduce numarul de cont actual si se afiseaza cel in format IBAN sau de la orice ghiseu BRD. De asemenea, incepand cu 16 august, numerele de cont in format IBAN vor fi trimise clientilor odata cu extrasele de cont. Si la BancPost, noile conturi IBAN pot fi aflate de la sucursale. La BCR, noile conturi se pot afla de la agentii si de pe extrasele de cont.

Cei mai afectati de introducerea noilor numere de cont vor fi persoanele fizice care primesc bani in conturi din strainatate si firmele care sunt platite prin viramente bancare. Noul sistem de numerotare a starnit confuzii in randul functionarilor bancari. Desi conturile IBAN vor intra in vigoare in mai putin de doua saptamani, la unele banci nu au fost instalate softurile noi. Multi nu stiu inca daca noua numerotare va functiona in paralel cu cea veche de la intai septembrie.

Totodata, firmele sunt obligate prin Normele Metodologice ale Codului Fiscal sa treaca numarul de cont pe toate facturile care le emit. La prevederile normelor fiscale se adauga si un act normativ conform caruia toate facturile in circulatie vor iesi din imprimerie continand deja elementele de identificare ale firmei.

Sursa: , Adevarul online, 13 august 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.