Prins in scandaluri, Phare iese la lumina

Cand spui “Phare” iti vin in minte, in principal, doua lucruri: bani nerambursabili si scandaluri cu deturnare de fonduri. Ultimul raport prezentat de Guvern la Bruxelles prezinta un tablou idilic al finantarilor europene. In acelasi “Raport asupra progreselor inregistrate in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana in perioada septembrie 2003 – iunie 2004”, publicat de portalul www.euractiv.ro, sunt prezentate programele si sumele care vor intra prin Phare in Romania, pana in 2006.

Pe scurt, in cadrul programelor incheiate, rata de contractare este de peste 96%, adica banii au fost aproape in totalitate alocati. Asa cum ne-au explicat la un moment dat expertii din cadrul Ministerului Integrarii, mica pierdere provine din faptul ca diferentele ramase din alocarea pe fiecare proiect, insumate, nu au fost suficiente pentru a fi alocate altor proiecte. Asadar, ar fi vorba despre o pierdere “normala”. Din unghiul beneficiarilor, problemele au inceput abia dupa incheierea licitatiilor. Mai exact, in cazul lui Phare 2000, intarzierea efectuarii platilor a costat firmele sume de bani care aproape depaseau finantarea.

Unii intreprinzatori, cu proiecte aprobate in cadrul programului Phare 2000, au asteptat mai bine de un an si jumatate sa incheie contractul si sa primeasca prima transa din fondurile care li se cuvin.

In Phare 2001, programul s-a derulat mai rapid dupa contractare, singura problema fiind, in cazul unor componente, intarzierea foarte mare a lansarii acestora. Spre exemplu, schema de finantare pentru IMM a fost lansata abia in primavara lui 2003. In final, si pentru Phare 2001 s-a incheiat contractarea la timp, pe ultima suta de metri, in noiembrie 2003. In prezent se afla in desfasurare programul Phare 2002. Potrivit surselor din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), pana in prezent au demarat majoritatea componentelor. Unele sunt inca in curs de lansare, iar aproximativ 5% mai asteapta OK-ul de la Bruxelles.

In raportul Guvernului se spune ca: “Ministerul Finantelor Publice, in calitate de Coordonator national a prezentat in Guvern situatia contractarii Programului Phare 2002 si a supus aprobarii acestuia decizia de realocare a fondurilor acelor proiecte pentru care exista riscul necontractarii in perioada prevazuta”. Intrebati despre ce fel de riscuri si realocari este vorba, responsabilii cu coordonarea fondurilor Phare au comentat astfel: “Riscurile sunt limitate. Se poate intampla sa fie ratat un proiect fiindca nu exista nici un licitator cand e vorba, de exemplu, despre proiecte foarte complexe ce necesita echipamente specializate. Dar asta numai in cazuri de exceptie”.

In privinta realocarilor, tot responsabilii din cadrul MFP au explicat ca, datorita “economiilor” inregistrate la componenta de Coeziune Economica si Sociala, doua milioane de euro au fost scoase la o noua licitatie de proiecte. De asemenea, au mai fost realocate 1,3 milioane de euro dintr-un fond special pentru infrastructura in transporturi. Despre programul Phare 2003 nu exista prea multe detalii in prezent, fiind lansate pana acum foarte putine componente. “Memorandumurile de finantare pentru aceste programe au fost semnate pe data de 2 decembrie 2003, marcand astfel incheierea exercitiului de programare si inceperea implementarii proiectelor. Perioada de contractare pentru aceste proiecte este prevazuta pana la 30 noiembrie 2005, iar efectuarea platilor se va realiza pana la 30 noiembrie 2006”, se arata in raportul Guvernului.

Cat priveste fondurile Phare pentru 2004-2006, acestea vor fi alocate pe baza unui document multianual. Pentru aceasta perioada, sumele cele mai mari se vor indrepta catre reforma administratiei, reforma justitiei si pregatirea institutiilor pentru fondurile structurale.

Potrivit oficialilor din cadrul MFP, este vorba de zece institutii care vor gestiona aceste fonduri, iar procesul de pregatire va necesita un efort sustinut. Cele zece institutii sunt: doua agentii de plata (una in cadrul MFP, una in cadrul Ministerului Agriculturii), unitatea centrala de coordonare nationala, autoritatile de management din cadrul ministerelor (MIE, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Economiei si Comertului), CFR si Agentia Nationala a Drumurilor. Sinteza datelor despre programele Phare prezentate de catre Guvern poate fi gasita pe www.euractiv.ro

Sursa: , Revista Capital online, 11 august 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.