Proiect european in domeniul extinderii utilizarii surselor regenerabile de energie si al implementarii masurilor de eficienta energetica in judetele Ialomita si Dambovita

proiect european, eficienta energetica, activitati, obiectiv, program SEE

Proiectul, coordonat de catre Municipalitatea din Potenza (Italia), este derulat pe o perioada de trei ani, de un parteneriat format din 14 organizatii din Europa, intre care se numara institutii de renume, precum: Centrul pentru Surse Regenerabile de Energie (CRES) – Grecia, Centrul Regional pentru Energie Marea Neagra (BSREC) – Bulgaria, Universitatea din Bratislava (EUKE) – Slovacia, Universitatea din Ancona (UNIVPM) – Italia, Centrul pentru Studii si Cercetari Experimentale in Geotehnologii (CersGEO) – Italia, Institutul pentru Energie Hrvoje Požar (EHIP) – Croatia etc.

Partnerul Roman in proiectul ENER-SUPPLY este Centrul pentru Promovarea Energiei Curate si Eficiente in Romania – ENERO (www.enero.ro), o organizatie non-profit care activeaza in domeniul energiei regenerabile si al eficientei energiei.

Obiectivele principale ale proiectului ENER-SUPPLY sunt:
– cresterea nivelului de cunostinte si informare a principalilor factori interesati in domeniul SRE si EE;
– intarirea capacitatii institutiilor locale in planificarea si implementarea planurilor in domeniile SRE si EE;
– informarea publicului larg si a principalilor factori interesati (de la nivel local si central) asupra oportunitatilor de utilizare a SRE si de imbunatatire a EE.

Activitatile proiectului includ:
– Transferul de cunostinte tehnice si legislative de la partenerii membri UE experimentati catre autoritatile locale din tarile SEE participante in proiect.
– Experimentarea bunelor practici in managementul resurselor energetice (de catre organizatiile publice si private).
– Cuantificarea si prezentarea cu ajutorul unor harti a potentialului SRE la nivelul teritoriilor participante, astfel incat sa poata fi identificate cele mai interesante oportunitati pentru proiecte SRE si/sau investitii in EE. Oportunitatile de investitii vor fi detaliate in studii de fezabilitate care vor contine specificatii tehnice si economice, analize de impact de mediu, analize ale constrangerilor legislative, oportunitati financiare.
– Proiectul include si activitati de training, comunicare si diseminare de informatii referitoare la scopul si rezultatele proiectului.

Pe tot parcursul derularii proiectului se va colabora nu numai cu autoritatile locale, ci si cu alti factori locali interesati de tematica abordata, in special cu posibilii investitori in domeniul SRE si EE.

Prima etapa a proiectului a constat in identificarea unor teritorii de interes in implementarea actiunilor, in cazul Romaniei – judetele Dambovita si Ialomita. in cazul acestora, activitatile se vor orienta concret pe tematica utilizarii energiei geotermale, eoliene, biomasei si centralelor micro-hidro.

Programul SEE este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si co-finanatat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Obiectivul general al programului este de a imbunatati procesul de integrare teritoriala, economica si sociala in Europa de Sud Est si de a contribui la coeziunea, stabilitatea si competitivitatea acestei regiuni, prin dezvoltarea parteneriatului transnational si a actiunilor comune in probleme de importanta strategica.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top