Noul Cod Fiscal elimina scutirea pe impozitul reinvestit

Aceasta prevedere nu se regaseste in ultima varianta a proiectului de Cod Fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005. Unul din motivele scoaterii acestei facilitati este si faptul ca atat expertii FMI, cat si cei ai Uniunii Europene s-au opus continuarii acordarii acestei facilitati pe motiv ca ar crea distorsiuni in mediul de afaceri romanesc si contravine normelor europene in domeniu.

Ca modificari pozitive putem inregistra faptul ca, in schimb, pe langa diminuarea de la 25 la suta la 19 la suta a impozitului pe profit, firmele vor putea plati si mai putin daca realizeaza sponsorizari si actiuni de mecenat. Contribuabilii care fac astfel de actiuni, potrivit prevederilor legii privind sponsorizarea si legii bibliotecilor, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri si nu depasesc mai mult de 20 la suta din impozitul pe profit datorat.

In aceste limite se incadreaza si cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, in scopul constructiei de localuri, dotarilor, achizitiilor de tehnologie a informatiei si de documente specifice, finantarii programelor de formare continua a bibliotecarilor, schimburilor de specialisti, burse de specializare si participarea la congrese internationale. Potrivit unor surse guvernamentale, proiectul noului Cod Fiscal va intra maine in sedinta de guvern, urmand a fi promovat printr-o ordonanta simpla in baza legii de abilitare a Executivului de a emite ordonante pe timpul vacantei parlamentare.

Sursa: , Adevarul online, 18 august 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.