Ministerul Integrarii Europene va aloca 400 de miliarde lei pentru dezvoltarea turismului

Guvernul a aprobat intr-o sedinta de guvern proiectul de Hotarare privind derularea subprogramului „Investitii in turism”, initiat de Ministerul Integrarii Europene in cadrul programelor de dezvoltare regionala. Subprogramul va fi finantat de catre bugetul de stat al anilor 2004 si 2005, prin intermediul bugetului Ministerului Integrarii Europene si urmareste sustinerea financiara a investitiilor intreprinderilor mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in statiuni turistice de interes national si local.

Suma minima a finantarii nerambursabile pentru aplicanti este de 1 miliard de lei, iar suma maxima de 4 miliarde de lei, procentul de co-finantare fiind de 50% din costurile totale eligibile ale unui proiect. Fondurile alocate de la bugetul de stat pe anii 2004 si 2005, in valoare totala de 400 miliarde lei, pot fi folosite in principal pentru achizitionarea de bunuri (cu exceptia mijloacelor de transport), precum si pentru modernizarea/reabilitarea infrastructurii turistice, balneare, de tratament si de agrement necesara dezvoltarii serviciilor turistice si/sau serviciilor complementare.

„In ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene, dezvoltarea regionala a dobandit un rol din ce in ce mai important, cheltuielile aferente acestui capitol ajungand pe locul 2 in bugetul comunitar. In Romania, politica de dezvoltare regionala urmareste diminuarea dezechilibrelor regionale existente, stimularea dezvoltarii echilibrate, revitalizarea zonelor defavorizate, stimularea cooperarii interregionale interne si internationale. Ministerul Integrarii Europene elaboreaza programe multianuale de sprijin financiar al dezvoltarii economice si sociale ale regiunilor, o masura foarte importanta fiind cea referitoare la infrastructura turistica. In acest context, subprogramul „Investitii in turism” va contribui, prin finantarea consistenta oferita, la cresterea valorificarii potentialului turistic. Desi dispune de cea mai mare capacitate de primire turistica dintre tarile Europei Central-Estice, Romania se plaseaza mult in urma ca numar de turisti.

Statiunile balneare romanesti se bucura de un renume international in tratarea unei largi game de boli si afectiuni, insa in prezent, din cauza lipsei de investitii din ultimii 15 ani, multe dintre amenajarile de tratament se afla intr-o stare precara de functionare.

„Efectul investitiilor derulate prin subprogramul <> va fi modernizarea infrastructurii, cresterea calitatii serviciilor si diversificarea acestora, cresterea atractivitatii statiunilor turistice si a numarului de turisti. Un alt castig va fi cresterea capacitatii IMM-urilor de a realiza proiecte viabile, consolidarea culturii antreprenoriale si pregatirea agentilor economici pentru intrarea pe Piata europeana.” – a declarat Alexandru Farcas, ministrul Integrarii Europene, la finalul sedintei de guvern.

Subprogramul urmareste imbunatatirea infrastructurii si a calitatii serviciilor in turism, cresterea contributiei IMM-urilor la crearea de noi locuri de munca, cresterea investitiilor in domeniul privat, transformarea statiunilor turistice in poli de dezvoltare economica a regiunilor.

Implementarea si promovarea subprogramului va fi asigurata de Ministerul Integrarii Europene, impreuna cu Agentiile de Dezvoltare Regionala. Procedura de implementare se stabileste prin ordin al ministrului Integrarii Europene care se publica in Monitorul Oficial, Partea I, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern. Subprogramul se va incheia la 31 decembrie 2005.

Sursa: Euractiv.ro 23 august 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top