BNR va centraliza si creditele restante mai mici de 200 de milioane de lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) extinde, incepand de la 1 septembrie, sfera de cuprindere a datelor raportate de banci la Centrala Riscurilor Bancare (CRB), unde vor fi evidentiate si creditele restante cu valoare mai mica de 200 de Milioane de lei.

Astfel, incepand de luna viitoare, clientii persoane fizice rezidenti si nerezidenti care au contractat credite mai mici de 200 de Milioane de lei si nu isi platesc ratele la timp vor fi inregistrati in baza de date a CRB la care au acces toate bancile comerciale din sistem. Raportarile la CRB se fac lunar, astfel ca primele date in acest sens vor fi disponibile incepand cu luna octombrie.

Infiintata in 1999, Centrala Riscurilor Bancare (CRB) a colectat si monitorizat, pana in prezent, informatiile privind expunerile bancilor care depasesc 200 de Milioane de lei pentru fiecare debitor. In cadrul CRB functioneaza registrul creditelor restante, sectiune unde sunt preluate informatii de risc bancar referitoare la abaterile de la graficele de rambursare din ultimii sapte ani. La inceputul acestui an, viceguvernatorul bancii centrale Mihai Bogza arata ca decizia de extindere a raportarilor catre BNR si asupra creditelor restante mai mici de 200 de milioane de lei isi propune sa forteze bancile sa se grabeasca cu infiintarea Biroului de Credit si sa nu se limiteze numai la furnizarea informatiilor negative, adica a rau-platnicilor.

Sursa: , Ziua online, 24 august 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.