Consiliul Judetean Prahova a promovat proiectul “Drumul Voievozilor” la Strasbourg

“Pana in anul 2012, CJ isi propune sa atraga in zona de sud a judetului, in cadrul acestui proiect si in cele conexe de dezvoltare economica a zonei, peste 50 de milioane de euro din fonduri europene”, a precizat presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

Proiectul “Drumul voievozilor” a fost depus pentru finantare europeana, in luna decembrie a anului trecut, la Bruxelles.

“Drumul Voievozilor”, initiat de Mircea Cosma, promoveaza valorile culturale, monumentele istorice, de arhitectura punand in valoare descoperirile arheologice si monumentele arhitecturale de mare interes de pe traseul care incepe in comuna Filipestii de Padure si traverseaza 16 localitati din zona de sud a judetului.

“Drumul Voievozilor, un proiect important al judetului Prahova, alaturi de Drumul vinului si Drumul fructelor, urmareste readucerea la viata a locurilor pline de istorie ale meleagurilor unde turistul poate merge pe urmele voievozilor Matei Basarab, Vlad tepes si Mihai Viteazul”, a afirmat Mircea Cosma. Localitatile aflate pe “Drumul voievozilor” detin pe teritoriul lor importante puncte de atractie pentru iubitorii de istorie si arta.

Printre acestea se numara monumente arhitecturale de o deosebita valoare cum sunt biserica ctitorita de Matei Basarab si Curtea domneasca de la Gherghita, castelul boierilor Cocorascu de la Cocorasti Colt, conacul Pana Filipescu de la Filipestii de Targ.

De asemenea, la Targsorul Vechi, Manesti, Brazi, Balta Doamnei, Draganesti si Gherghita s-au descoperit resturi de metale si obiecte de ceramica specifice perioadei neolitice, iar la Tinosu au fost facute descoperiri care atesta existenta unei cetati datand din secolul III i.Hr.

Rezervatia arheologica Targsorul Vechi, situata la 10 kilometri de Ploiesti, se distinge prin importanta descoperirilor unice in zona Munteniei.

“Drumul voievozilor” traverseaza si municipiul Ploiesti unde vor fi puse in valoare documentele emise de Mihai Viteazul, ctitorul orasului. La sfarsitul secolului al XVI-lea, Mihai Viteazul transforma satul Ploiesti in targ domnesc, datorita asezarii sale la intersectia marilor drumuri comerciale catre Moldova, Transilvania si Dunare.

In anul 1599, cand a pornit spre Transilvania, Mihai Viteazul avea stabilita tabara militara a operatiunilor sale la Ploiesti, aici primind si juramantul de credinta al armatei si defilarea trupelor.

Prin proiectul “Drumul Voievozilor”, CJ Prahova isi propune nu doar recunoasterea cultural-istorica a zonei de sud a judetului, ci si dezvoltarea sa economica prin proiecte conexe de infrastructura si dezvoltarea unor parcuri industriale la Ciorani si Aricestii Rahtivani.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.