“Tramvai suspendat” intre muntii Cozla si Pietricica

Cozla si Pietricica, tramvai suspendat, proiect, investitii, turism

Noul “www” al primariei isi propune sa fie un site de prezentare a orasului pentru turisti, iar pe de alta parte sa-si faca publice proiectele de viitor pentru cetateni. Acestia pot comenta propunerile edililor sau pot veni cu idei proprii.

Ultima gaselnita este “tramvaiul suspendat”, care ar urma sa faca legatura intre muntii Cozla si Pietricica, proiect estimat la 7 milioane de euro. Vor fi doua cabine de “tramvai”, cu o capacitate de 40 de persoane, care vor functiona pe principiul telefericului si vor duce atat pietrenii, cat si turistii, de la un munte la altul in doar cateva minute.

Are deja aviz de mediu

Proiectul prevede amenajarea unei statii de motoare pe muntele Cozla, a unei statii de intindere spre Pietricica si ridicarea unor stalpi de sustinere pe ambii munti. De asemenea, pentru a nu stanjeni “tramvaiul suspendat”, vor trebui defrisati partial versantii celor doi munti. Deocamdata, sefii din primarie au facut un prim pas prin obtinerea acordului de mediu, in noiembrie anul trecut.

Urmatorul si cel mai important ar fi obtinerea celor 7 milioane de euro necesari. “Incercam sa accesam fonduri europene sau de la Ministerul Dezvoltarii si al Turismului”, a declarat Gabriel Muraru, seful Serviciului Comunicare din Primarie.

Inca doua partii pe Cozla

Sefii orasului au detaliat si un alt proiect aflat in desfasurare, dezvoltarea infrastructurii turistice de pe muntele Cozla. Lucrarile au finantarea asigurata, sunt in desfasurare si ar trebui finalizate pana in vara anului 2012.

Atunci, pe muntele Cozla vor mai fi amenajate alte doua partii de schi si un patinoar artificial cu o suprafata de 1.224 de metri patrati. Va mai fi pus in valoare un traseu de drumetie, cu puncte de belvedere si va fi deschis un centru pentru inchirierea materialelor sportive. Investitia va costa 56,4 milioane de lei, dintre care contributia primariei va fi de 22,4 milioane de lei, iar Ministerul Dezvoltarii Regionale va asigura restul de bani.

Unii pietreni sunt destul de sceptici fata de planurile primariei. Ei cred ca inaintea “tramvaiului suspendat”, ori a altor partii de schi, edilii ar trebui sa rezolve alte probleme.

“Trebuie sa reparam drumurile de la noi pentru ca turistii nu vor zbura prin oras. N-ar strica nici daca s-ar mai face niste cluburi prin oras, ca sa se odihneasca dupa ce se plimba”, crede economistul Ilie Antohi.

Proiectele de viitor ale municipalitatii:
– “Tramvai suspendat” care va face legatura intre muntii Pietricica si Cozla;
– Amenajarea traseelor de drumetie in jurul municipiului Piatra Neamt;
– Reabilitarea cetatii dacice Batca Doamnei;
– Traseu turistic pe masivul Pietricica.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.