Finantari olandeze pentru asociatiile de producatori

Guvernul olandez acorda 350.000 de Euro pentru finantarea unei structuri care va acredita grupurile de producatori de fructe si legume. Reusita proiectului va deschide portile fondurilor europene.
Prin intermediul Programului de pregatire “Matra-Adept”, in perioada 4 – 22 octombrie 2004 se va desfasura in Olanda cursul avand ca tema “Fondurile Structurale”, care se adreseaza expertilor implicati in implementarea si gestionarea fondurilor structurale. Selectia candidatilor se va realiza prin sistemul competitiei deschise intre toti aplicantii din Romania, fiind realizata de partea olandeza. Programul vizeaza crearea, in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), a unei structuri care sa acrediteze grupurile de producatori din domeniul horticol.

“Fara reprezentare, fermierii care produc fructe si legume nu pot accesa fondurile comunitare. Acesti bani, care vor veni dupa aderarea la Uniunea Europeana, sunt destinati grupurilor de producatori pentru ca acestea sa-si cumpere masini de sortat, ambalat sau sa-si construiasca depozite si alte facilitati menite sa le asigure dezvoltarea”, afirma stefan Dragan, consilier in cadrul MAPDR.

Potrivit acestuia, programul este finantat de catre olandezi cu 350.000 de Euro, bani necesari consolidarii noii structuri administrative in teritoriu si la centru, in Bucuresti. Structura de acreditare a grupurilor de producatori isi va incepe activitatea la inceputul anului viitor. “Specialistii din teritoriu vor verifica reprezentativitatea asociatiilor de fermieri si puterea lor economica. Aceste grupuri vor servi desfacerii produselor agricole, nu productiei, care va ramane “in curtea” fiecarui producator”, mai arata oficialul MAPDR.

Pana la inceperea efectiva a activitatii, oficialii MAPDR vor selecta in aceasta toamna doua grupuri de producatori, unul pentru productia de legume si altul pentru cea de fructe. Cele doua grupuri vor participa la o simulare a acreditarii, pentru ca atat specialistii din Ministerul Agriculturii, cat si fermierii sa se obisnuiasca cu procedurile de lucru. In prezent, productia horticola este obtinuta in special de micii producatori care, in general, nu se asociaza pentru vanzarea in comun a productiei. Promisiunea fondurilor europene ar putea schimba aceasta atitudine.

In cadrul protocolului de colaborare Romania-Olanda, guvernul olandez acorda asistenta tehnica specialistilor din cadrul institutiilor guvernamentale pentru instruire in domeniile ce privesc integrarea europeana, in vederea imbunatatirii cunostintelor legate de corelarea politicii nationale cu cea comunitara.

Sursa: , Revista Capital online, 26 august 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.