Am contractat 2,7 miliarde euro de la UE, din care am luat numai 16%

programe operationale, absorbtie, proiecte, finantare, fonduri nerambursabile

Romania a obtinut de la UE, in perioada 2007-2009, fonduri nerambursabile, structurale si de coeziune, de 2,7 miliarde euro, din care au fost platite deja 443,7 milioane euro, pentru finantarea proiectelor aprobate in cele sapte Programe Operationale din Politica de Coeziune 2007-2013.

Dintre cele 2.672 de proiecte aprobate, au fost incheiate decizii de finantare cu beneficiarii pentru 1.887 de proiecte in valoare eligibila totala de 3,3 miliarde euro, din care contributia Uniunii insumeaza 2,7 miliarde euro, adica mai putin de jumatate (47,6%) din valoarea alocarii pentru 2007-2009.

Din aceasta suma au fost platite catre beneficiari, sub forma de prefinantari si rambursari efectuate de autoritatile de managament, sume in valoare totala de 447,8 milioane euro, din care 443,7 milioane euro fonduri europene si 4,12 milioane euro de la bugetul de stat.

“Nivelul inca redus al platilor catre beneficiari, precum si al rambursarilor efectuate de catre CE, releva existenta unor probleme si dificultati semnificative la nivelul beneficiarilor in ceea ce priveste implementarea proiectelor”, se arata in raportul efectuat de Autoritatea pentru Coordonarea Instumentelor Structurale, aflata in coordonarea Ministerului Finantelor.

Prin Politica de Coeziune 2007-2013, Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri nerambusrabile de 19,67 miliarde euro pentru perioada respectiva, prin trei instrumente structurale, si anume Fondul Social European, Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune. La aceasta suma se adauga cofinantare nationala estimata la 5,6 miliarde euro.

Din fondurile totale alocate, 19,2 miliarde euro reprezinta finantare destinata Obiectivului Convergenta, prin intermediul a sapte programe operationale (PO), respectiv PO Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, PO Sectorial Mediu, PO Sectorial Transport, PO Regional, PO Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, PO Dezvoltarea Capacitatii Administrative si PO Asistenta Tehnica.

Bogdan Dragoi, secretar de de stat in Ministerul Finantelor, a declarat la inceputul lunii martie ca valoarea totala a proiectelor romane aprobate pentru finantare din fonduri structurale se ridica la noua miliarde euro, din care au fost efectuate plati efective de 700 milioane euro. El a adaugat ca absorbtia efectiva a inceput anul trecut, 2007 si 2008 fiind ani de studiere si contractare.

Comisia Europeana a alocat in total, in ultimii trei ani, 93 de miliarde de euro pentru finantarea de proiecte de investitii generatoare de locuri de munca si crestere economica in statele membre, potrivit unui raport care prezinta prima evaluare a programelor de coeziune pentru perioada 2007-2013.

Fondurile deja atribuite unor proiecte reprezinta 27% din totalul de 344,3 miliarde euro alocat programului de coeziune 2007-2013, se arata intr-un raport publicat de Comisia Europeana.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.