
Proiectul, al carui valoare este de 32,7 milioane de euro, va fi depus in cadrul Programului Operational Sectorial (POS) de mediu.
„Consiliul Local a aprobat Studiul de fezabilitate, act care constituie un nou pas important in procesul de obtinere a finantarii europene”, a declarat Diaconu.
Municipiul Botosani a fost selectat, alaturi de alte cinci municipii din tara – Focsani, Resita, Oradea si Ramnicu Valcea – in vederea finantarii investitiilor in modernizarea sistemelor de termoficare in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice.
In baza acestui program, Consiliul Local ar urma sa primeasca o finantare nerambursabila de 32,7 milioane de euro care vor fi utilizati, in principal, pentru reabilitarea sursei de producere a energiei electrice si termice in co-generare, prin inlocuirea instalatiilor si echipamentelor existente cu doua motoare termice de 4 MW fiecare si schimbatoare de caldura de cate trei Gcal/h fiecare, dar si cu doua cazane de apa fierbinte de cate 45 Gcal/h pentru producerea energiei termice sub forma de apa fierbinte.
Proiectul mai are in vedere reabilitarea, pana in 2013, a retelei de transport apa fierbinte prin inlocuirea retelei existente pentru reducerea pierderilor de energie termica, precum si a retelei de distributie a energiei termice catre consumatorii finali.
Consultantul desemnat de Ministerul Mediului in acest proiect este Institutul de Studii si Proiectari Energetice Bucuresti, care a elaborat, de altfel, si Master Plan-ul in domeniul termoficarii in municipiul Botosani si a intocmit studiul de fezabilitate.