Fondurile europene i-au facut fericiti pe mai multi bistriteni

Bistrita, fonduri europene, proiecte, finantare, utilaje, masura 313

Cinci bistriteni isi incep anul acesta pensiuni agroturistice prin fonduri europene derulate prin Agentia Judeteana de Plati si Interventii in Agricultura, iar un altul amenajeaza pentru agrement Lacul de la Colibita tot prin fonduri europene.

Toti sase au aflat in urma cu cateva zile ca li s-au aprobat finantarile pentru care au depus proiecte anul trecut pe masura 313.

Finantarile pentru constructii sunt consistente si se cifreaza intre cinci sute de mii de lei 2,7 milioane de lei pe proiect. Astfel o firma care detine o benzinarie in Rodna isi va imbunatati si dota Agropensiunea din localitate cu cei 1,6 milioane de lei primiti prin proiect, in aceeasi situatie fiind si o pensiune din Josenii Bargaului care a primit doar cinci sute de mii.

Cel mai mare proiect derulat de o firma din Bistrita-Nasaud la acest capitol este de aproape 2,8 milioane de lei si va presupune ridicarea unui structuri turistice in localitatea Ciceu-Corabia.

In comuna Cosbuc SC Wild Flower SRL va construi o noua pensiune, in timp ce la Caianu Mic banii europeni se duc spre construirea unui mini-hotel cu doua etaje, derulat de SC Marochinaria Cleja. O investitie. In total la sectiunea dedicata amenajarilor turistice bistritenii au castigat 5 din cele 216 proiecte care au obtinut finantare la nivel national.

Pe aceeasi masura, 313, insa la sectiunea investitii in activitati recreationale unui dintre cele 11 proiecte aprobate la mijlocul lunii aprilie a fost din Bistrita-nasaud. Este vorba de o persoana fizica, Doru Muntean Catalin care va primi 169 de mii de lei pe un proiect de dezvoltare a agrementului pe lacul Colibita.

Nu au obtinut banii pentru utilaje

In schimb la capitolul finantarea utilajelor agricole , cunoscuta si sub numele de masura 312 un singur proiect din Bistrita-Nasaud a obtinut finantare din totalul de 328 de proiecte acceptate din intreaga tara. Specialistii spun ca rezultatul la aceasta sectiune este modest: “Se puteau obtine mult mai multe proiecte. Cred ca rezultatul vorbeste si de un anumit nivel al consultantei pentru asemenea proiecte”, crede coordonatorul de la Dezvoltare Rurala Bistrita-Nasaud, Iacob Pop.

In schimb directoarea de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Monica Miclea se declara multumita de rezultatul proiectelor care au primit finantare in luna aprilie: “In total sunt 38 de proiecte care au primit finantare daca ne uitam si la masura 112, deci este un rezultat bun. In 15 zile de la comunicarea rezultatului cei care au obtinut finantare vor semna contractele si ne vom apuca de treaba”, spune directoarea Miclea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.