Prefectul de Mures reclama depunctarea abuziva a primariilor din judet pe Masura 3.2.2.

Mures, primarii, Masura 322, PNDR, proiecte, depunctare, pretexte

“Desi aveam informatii date ca Muresul este judetul care a depus cele mai multe proiecte pe Masura 3.2.2.din Regiunea VII Centru, respectiv 64, se cauta tot felul de pretexte sau tertipuri motivationale pentru a depuncta proiecte din Mures si a se ajunge oarecum la o egalizare sau la o repartizare echitabila a fondurilor, ceea ce considera primarii ca este nedrept”.

“Adica ei au muncit, si-au facut datoria si iata ca, la final, cand se trage o linie sau ne apropiem de o linie, se constata ca doar opt proiecte sunt finantabile sau au ramas cu un punctaj valid, iar celelalte au fost depunctate, ceea ce solicita explicatii si rezida un serios semn de intrebare asupra felului in care se fac aceste motivari”, a declarat Marius Pascan.

Prefectul a afirmat ca, dupa depunerea dosarelor, primariile au avut un punctaj care le plasa intr-o pozitie de eligibilitate, respectiv sa beneficieze de fonduri, iar mai apoi, odata cu venirea comisiilor in teritoriu si verificarea datelor, s-a constat ca punctajul a fost diminuat cu 10 puncte sau chiar mai mult.

“Ori, intr-un astfel de caz, ei nu mai intra in situatia de a fi eligibili si sunt perdanti, in conditiile in care supararea lor tine si de investitiile importante alocate pentru realizarea acestor proiecte, care nu au fost deloc simple – studii de fezabilitate, avize, proiecte tehnice – ori toate acestea i-au facut sa fie nemultumiti si sa ceara explicatii”, a aratat prefectul.

Acesta considera ca a scadea un proiect cu 10 puncte este foarte mult, iar comisia care a fost la fata locului si a facut evaluarea va trebui sa explice care au fost criteriile pe baza carora s-a facut o depunctare atat de serioasa.

“Si aceste lucruri vor trebui, intr-un fel sau altul, clarificate, intrucat nu este de inteles: cand s-au primit dosarele, evaluarea lor s-a facut pe baza Ghidului solicitantului si a conditionarilor impuse de acest ghid, ori la verificarea la fata locului nu vedem ce nu ar putea fi de conform cu realitatea astfel incat sa nu mai fie punctate anumite criterii care erau prestabilite. Valoarea noului punctaj il pune in situatia de a fi sau nu finantabil. De acest lucru raspunde Agentia pentru Dezvoltare Rurala de la nivelul ministerului”, a subliniat Marius Pascan.

Prefectul a precizat ca primarii i-au reclamat faptul ca “s-au modificat regulile in timpul jocului” si ca acest lucru a dus le depunctarea lor.

“Si eu consider, principial, ca nu pot fi schimbate regulile in timpul jocului. Pentru ca si proiectele au fost creionate pe baza unui ghid care cuprindea niste reguli stricte ori nu poti in timpul evaluarii sa modifici judecata asupra acelor criterii sau sa schimbi chiar criteriile in a judeca proiectele respective”, a mai spus prefectul.

Deputatul PNL Mures, Ciprian Minodor Dobre, a anuntat ca, data fiind situatia, se va adresa Comisiei Europene pentru a reclama acest abuz. Masura 3.2.2 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala asigura finantare pentru renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.