Cereri de peste 167% din fondurile disponibile pentru „Modernizarea exploatatiilor agricole” prin PNDR

APDRP, PNDR, Masura 121, finantare, fonduri europene, proiecte

Valoarea totala a acestor proiecte depuse la APDRP este de 1,5 miliarde euro, ceea ce reprezinta 167% din alocarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru aceasta masura de investitii, pentru intreaga perioada de finantare.

Pentru Masura 121 au fost deschise pana in prezent cinci sesiuni pentru depunerea de proiecte, prima dintre ele fiind in martie 2008.

In urma procesului de selectie, APDRP a semnat pana in acest moment cu solicitantii fondurilor europene pentru investitii prin Masura 121 un numar de 1.529 de contracte de finantare in valoare de peste 529 de milioane de euro. Raportat la suma alocata masurii, fondurile angajate prin aceste contracte reprezinta aproximativ 60%.

O noua sesiune pentru depunerea proiectelor de investitii va fi deschisa in curand, interesul solicitantilor mentinandu-se foarte ridicat.

Platile catre beneficiarii acestei masuri de investitii efectuate pana la aceasta data, depasesc 148 milioane euro.

Informatii utile

Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” se incadreaza in Axa I – „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic” si are ca obiectiv general cresterea competitivitatii sectorului agricol printr-o utilizare mai buna a resurselor umane cat si a factorilor de productie, dar si indeplinirea standardelor nationale si a standardelor comunitare.

Obiectivele specifice ale Masurii 121 se refera la introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice, precum si producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.

Se are de asemenea in vedere necesitatea adaptarii exploatatiilor la standardele comunitare si cresterea veniturilor exploatatiilor agricole sprijinite.

Un alt obiectiv care se preconizeaza a fi atins prin implementarea acestei masuri este sprijinirea membrilor grupurilor de producatori sau ai altor forme asociative in vederea incurajarii fenomenului de asociere.

Obiectivele operationale se refera la promovarea investitiilor in exploatatiile agricole din sectorul vegetal si de crestere a animalelor pentru realizarea de constructii noi si/sau modernizarea constructiilor agricole existente din cadrul acestora si a utilitatilor aferente, achizitionarea de masini si utilaje noi, infiintarea de plantatii etc.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Masura 121 sunt fermierii a caror exploatatie este situata pe teritoriul tarii, are o dimensiune egala sau mai mare de 2 UDE1 si este inregistrata in Registrul fermelor sau Registrul agricol. Astfel, pentru a beneficia de sprijin prin FEADR un solicitant trebuie sa aiba ca obiect principal de activitate domeniul agricol, conform Certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comertului.

Pentru perioada 2010-2013, prin Masura 121 fondurile nerambursabile acordate vor fi in proportie de 40%, fondurile reprezentand cofinantarea publica, la care trebuie sa se adauge contributia privata.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin Masura 121 este de 5.000 de Euro – aceasta suma reprezentand valoarea totala eligibila a proiectului.

Astfel, pentru perioada 2010 – 2013, valoarea maxima a cofinantarii publice este de 800 de mii de Euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 40%. Valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va depasi 2 milioane Euro.

Procentul sprijinului nerambursabil de 40% se va putea majora cu 10% pentru investitiile realizate de tinerii agricultori cu varsta sub 40 ani, la data depunerii cererii de finantare;

Alti 10% pot fi obtinuti pentru investitiile realizate de agricultorii din zonele montane cu handicap natural, in zone cu handicap natural si in arii naturale protejate incadrate in reteaua Natura 2000.

Tot un procent de 10% va fi acordat pentru investitiile avand drept scop implementarea noilor provocari prin urmatoarele tipuri de operatiuni: „Imbunatatirea eficientei utilizarii si depozitarii ingrasamintelor cu azotat”, „Instalatii pentru tratamentul apelor reziduale in exploatatii agricole si in cadrul proceselor de prelucrare si comercializare”.

Aceasta majorare se aplica exclusiv la partea din proiect destinata investitiilor in aceste doua tipuri de operatiuni.

Numai pentru anul 2010, se acorda un procent de 25%, pentru investitiile noi avand drept scop protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole .

Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% si nu va depasi 1,2 milioane de Euro pentru proiectele care includ si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile.

Valoarea maxima a cofinantarii publice poate ajunge la 1,6 milioane de Euro, cu o pondere a sprijinului nerambursabil de maxim 40%, pentru proiectele care apartin unei forme asociative si care deservesc majoritatea membrilor acesteia (jumatate plus unul din membri). Valoarea maxima eligibila a unui astfel de proiect va fi de 4 milioane de Euro.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top