APDRP a primit peste 900 de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii agriculturii si siviculturii

APDRP, proiecte, Masura 125, beneficiari, finantare, PNDR, agricultura

Proiectele au fost depuse in cadrul primei sesiuni aferente Masurii 125, care a fost deschisa in perioada 15 martie – 15 aprilie 2010, urmand ca in al doilea semestru al acestui an, in conformitate cu decizia Comitetului de Monitorizare al PNDR, sa se deschida o a doua sesiune.

Dintre proiectele depuse, 870 de cereri de finantare au fost declarate conforme si vor trece in etapa de verificare a eligibilitatii. Valoarea totala a cererilor de finantare conforme este de 923.503.998 Euro, cel mai mare interes suscitand proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii agricole (submasura „a” din Masura 125), fiind depuse 719 proiecte in valoare de 708.423.415 Euro.

Pentru submasura „b” aferenta dezvoltarii infrastructurii silvice au fost primite 151 de cereri finantare, cu valoarea totala de 215.080.583 Euro.

Din cele 8 regiuni de dezvoltare, cele mai multe proiecte au fost depuse in regiunea Nord – Est Iasi, totalul cererilor de finantare fiind de 171, cu valoarea totala de 175.220.868 Euro.

Pentru finantarea proiectelor de investitii prin Masura 125 sunt disponibile fonduri nerambursabile pana in 2013, in limita a 483.246.816 Euro. Aceasta suma reprezinta contributia financiara a Uniunii Europene in procent de 80% si cofinantarea Guvernului Romaniei de la bugetul de stat in procent de 20%.

Din totalul fondurilor aferente Masurii 125, 7.169.427 Euro reprezinta alocarea financiara pentru realizarea obiectivelor Planului European de Redresare Economica (PERE).

Informatii utile

Masura 125 – Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii se incadreaza in Axa I – „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii” si are ca obiectiv general adaptarea infrastructurii agricole si forestiere la noile structuri de proprietate aparute ca urmare a procesului de restituire a proprietatilor, in vederea cresterii competitivitatii sectorului agricol si forestier.

Masura cuprinde doua submasuri: Submasura 125a „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii” si Submasura 125b „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea silviculturii”.

Submasura 125a „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii” are ca obiective specifice cresterea eficientei activitatii agricole prin imbunatatirea aprovizionarii cu input-uri si o mai buna valorificare a produselor rezultate, diminuarea riscului si incertitudinii in agricultura prin reducerea incidentei fenomenelor naturale (seceta, inundatii, eroziunea solului etc) si ameliorarea calitatii mediului si diminuarea surselor de poluare.

Ca si obiective operationale, prin Submasura 125a se urmareste in primul rand construirea si/ sau modernizarea infrastructurii agricole: drumurile de acces si drumurile agricole de exploatatie, lucrarile de corectare a torentilor, situate in fondul funciar agricol.

Un alt obiectiv operational este modernizarea si/ sau retehnologizarea sistemelor de irigatii si a altor lucrari de imbunatatiri funciare (drenaje, lucrari de aparare impotriva inundatiilor etc).

Prin Submasura 125 b – „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea silviculturii” se urmareste dezvoltarea infrastructurii padurii in vederea asigurarii competitivitatii sectorului forestier, precum si diminuarea riscului incidentei fenomenelor naturale periculoase asupra padurii.

Obiectivele operationale ale acestei submasuri sunt construirea si/sau modernizarea infrastructurii forestiere (drumuri forestiere, cai ferate forestiere si funiculare) si efectuarea de lucrari de corectarea torentilor in paduri.

Sprijinul public, comunitar si national, acordat in cadrul Masurii 125 va fi 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investitiile de utilitate publica ce deservesc intreaga comunitate.

Ajutorul public acordat pentru un proiect de investitie nu va putea depasi 1.000.000 euro/ proiect, iar pentru drumurile forestiere si lucrarile de corectare a torentilor, situate in fondul agricol si forestier nu va putea depasi 1.500.000 euro/ proiect.

Un sprijin in cuantum de 75% din totalul cheltuielilor eligibile va fi acordat pentru investitiile de utilitate publica ce deservesc o parte din comunitate. In acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depasi 750.000 euro/ proiect.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin Masura 125 este de 5.000 de Euro – aceasta suma reprezentand valoarea totala eligibila a proiectului.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top