Ajutor de stat pentru agricultura – acciza redusa la motorina folosita in agricultura

motorina, reducere, acciza, ajutor de stat, fermieri, productie

“Ajutorul consta in reducerea accizei la motorina folosita in agricultura de la nivelul actual, de circa 293 euro pe mia de litri de motorina, la 21 euro pe mia de litri de motorina. In termeni concreti, asta inseamna o economie de circa 1,16 lei pe litru de motorina” a explicat ministrul Agriculturii.

Acest ajutor de stat se acorda pe urmatorii 3 ani, din 2010 pana in 2012, in limita unei cantitati de 700 de milioane de litri de motorina, utilizata in domeniul vegetal, al cresterii animalelor si al lucrarilor de irigatie.

Ministrul Dumitru a subliniat ca aceasta reducere va reprezenta, pentru fermieri, un element important de cost in productia agricola.

“Consumurile de motorina reprezinta, in medie, intre 19-30% din costurile din productia agricola. Si in acest fel vrem sa le dam fermierilor un element de competitivitate in plus in competitia cu fermierii din restul UE” a declarat Mihail Dumitru.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a mentionat ca actul normativ a fost convenit la nivel informal cu Comisia Europeana si a fost trimis la Bruxelles pentru aprobarea formala, urmand a fi aplicat dupa ce va fi primita decizia oficiala a Comisiei.

“Acest ajutor este unul acceptat la nivelul Uniunii Europene, prin Directiva 96/2003, si se acorda intr-un numar de state membre ale UE” a afirmat ministrul Agriculturii.

Gestionarea ajutorului se va face prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.