
Prezentam in continuare o parte a interviului acordat de Constantin Simirad.
– Domnule Presedinte Constantin Simirad, predictiile bugetare pentru 2010 ofera sansa demararii unor proiecte noi sau va fi doar un an de subzistenta?
– Portofoliul de proiecte pentru anul 2010 a fost pregatit din timp. Astfel, pe parcursul anului 2009, personalul din cadrul serviciului specializat a initiat demersurile necesare elaborarii aplicatiilor pentru atragerea de noi fonduri nerambursabile. Sunt aproape finalizate documentatiilor pentru trei proiecte care vizeaza reabilitarea si dotarea unor ambulatorii: Ambulatoriul de specialitate obstetrica si ginecologie Cuza Voda Iasi, Ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic de Urgenta Prof. Dr. Nicolae Oblu Iasi,Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iasi.
In prima parte a anului 2010, Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST va depune, la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Piatra Neamt, cea de-a doua cerere de finantare pentru investitii in sistemul de interventie in situatii de urgenta, pentru proiectul Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta, acordarii asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat in Regiunea Nord-Est.
Bugetul total al proiectului este estimat la 32.575,5 mii lei. Valoarea cofinantarii (2% din cheltuielile eligibile) ce revine Asociatiei este de 546,59 mii lei, la care se adauga TVA in cuantum de 103,85 mii lei. Echipamentele care vor face obiectul acestei investitii sunt: autospeciale complexe de interventie, descarcerare si acordarea asistentei medicale de urgenta; ambulante de prim-ajutor si reanimare; autospeciale pentru lucru cu apa si spuma de capacitate medie si marita; echipamente pentru dotarea Centrului Mobil de Comanda si Control.
Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST (A.D.I.E.) s-a constituit la sfarsitul anului 2007, fiind formata din cele sase consilii judetene din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, ca singura forma eligibila pentru atragerea de fonduri structurale prin intermediul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa 3 – imbunatatirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de Interventie 3 – imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta, la nivelul regiunii Nord-Est.
Un instrument de finantare prioritar pe agenda Consiliului Judetean Iasi il reprezinta, in anul 2010, Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) – documentul care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene in vederea dezvoltarii sectorului de mediu in Romania, in perioada de programare 2007-2013. Prioritatea 2 din cadrul POS Mediu este dedicata deseurilor (Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate) si beneficiaza de un buget total de 1,17 miliarde Euro (0,93 miliarde reprezentand contributia Uniunii Europene).
– Ce noutati va aduce anul 2010 in privinta aeroportului din Iasi si a Centrului Expozitional Moldova?
– Aeroportul Iasi este un obiectiv care a beneficiat de o atentie speciala pe parcursul anului 2009. Astfel, pentru modernizarea si dezvoltarea Aeroportului International Iasi, s-au alocat peste 1,6 milioane lei. Fondurile au fost directionate in principal catre lucrari de proiectare, in conditiile in care, folosind parghiile legislative existente, s-a insistat in demersurile de reglementare a situatiei juridice a terenului necesar derularii investitiei. Anul 2009 a fost un an care a adus o crestere semnificativa a dezvoltarii activitatii aeroportului atat prin cresterea indicatorilor de trafic cat si prin cresterea nivelului calitatii serviciilor oferite pasagerilor.
In anul 2009 s-a inregistrat un numar de 148.538 pasageri (din care 10.415 pasageri apartin curselor in regim charter) si 4961 de miscari aeronave. Fata de anul 2006 cresterea inregistrata la numarul de pasageri este de 208% iar cea inregistrata la numarul de miscari este de 196,8%. Aceasta crestere este datorata aparitiei unui nou operator aerian, Compania Malev precum si introducerii de catre Compania Tarom a inca unui zbor zilnic, astfel incat Compania Tarom opereaza cu 4 curse pe zi. Companiile care opereaza pe Aeroportul Iasi sunt: Tarom, Austrian Airlines, Carpat Air, Malev, Blue Air – zboruri posta si Romavia (in regim charter).
Pentru anul 2010 R.A. Aeroportul Iasi are ca obiective: Extinderea platformei/ parcare aeronave; Cresterea numarului de curse in regim regulat; Cresterea numarului de pasageri; Atragerea unei curse regulate „Cargo” pe relatia Asia (China) – Iasi; Cresterea categoriei PSI, de la categoria V la categoriile VI, VII.
Investitia Centrul Expozitional Moldova Iasi are ca data de finalizare 1 iulie 2010. Pentru anul acesta, sunt prevazute ca activitati terminarea lucrarilor la obiectivul de investitii si dotarea lui corespunzatoare pentru a deveni functional incepand din toamna anului 2010, infiintarea societatii de management pentru administrarea Centrului Expozitional. Reamintim ca este un proiect de dezvoltare a structurilor de sprijin a afacerilor, respectiv centru de afaceri cu spatii generoase pentru organizarea de targuri si expozitii de care vor beneficia cca. 1600 de firme expozante anual.
– Ce proiecte doriti sa implementati pentru dezvoltarea turismului local?
– Judetul Iasi, in ansamblul sau, dispune de un patrimoniu cultural inegalabil la nivel national, avand doua mari avantaje: bisericile si vestigiile unui trecut literar ilustru. Din pacate, starea proasta a infrastructurii, lipsa conservarii elementelor de patrimoniu si promovarea insuficienta a diferitelor obiective din judet fac ca doar un numar scazut de persoane sa aleaga Iasul ca destinatie turistica. La nivel judetean, s-a finalizat in luna august 2009 semnalizarea obiectivelor turistice de interes regional din judetul Iasi, in cadrul proiectului cu acelasi nume.
De asemenea, pana la sfarsitul anului 2010 va fi creat Centrul de Informare Turistica, ca activitate in cadrul proiectului Reabilitarea si dezvoltarea turistica a ansamblului monument istoric Manastirea Golia – Iasi care are ca termen de finalizare luna august 2010.
Serviciul Proiecte cu Finantare Internationala a propus o serie de idei de proiecte in domeniul turismului pentru judetul Iasi, vizand: turismul religios si cultural – trasee turistice si tabere religioase pentru tineret; turismul de tip „city break”; turismul activ, respectiv retele de trasee de ciclism si drumetie (de tipul „Nature Active Park”); turismul balnear – centre de spa medical si servicii de wellness la Nicolina (Iasi) si comuna Strunga; turismul de afaceri, indeosebi in zona transfrontaliera cu Republica Moldova, parc de distractii (de tip „aventura” sau „ferma”), Salonul International al Vinului.
Este, cu siguranta, nevoie de actiunea concertata a tuturor factorilor interesati, astfel: constituirea unui grup de actiune in domeniul turismului, cu reprezentanti ai Consiliului Judetean, Consiliului Local, ONG-uri si asociatii de turism, mediul academic; discutii la nivelul agentiilor de turism cu un nivel de performanta dovedit, in vederea studierii posibilitatii de includere in ofertele lor a traseelor judetene; elaborarea unui Plan Judetean de Actiune in Domeniul Turismului.
– Cum credeti ca veti reusi sa impacati orgoliile politice ale consilierilor judeteni pentru a asigura buna colaborare a acestora in folosul proiectelor iesene de importanta majora?
– Din toamna anului 2009, Consiliul Judetean Iasi beneficiaza de un instrument de lucru apolitic, construit astfel incat sa reflecte in mod obiectiv nevoile reale ale judetului si sa prioritizeze eforturile bugetare. Strategia de dezvoltare socio-economica a judetului Iasi pentru perioada 2009-2014, realizata in cadrul proiectului cu finantare internationala Initiativa pentru Dezvoltare Economica prin Actiune Locala – IDEAL – sintetizeaza aceste prioritati si creioneaza o agenda de lucru cu obiective concrete pentru anii urmatori.
Supusa dezbaterii publice, Strategia de dezvoltare socio-economica a judetului Iasi pentru perioada 2009-2014 a tinut cont, in varianta finala aprobata de plenul consiliului, de punctele de vedere avizate si sugestiile formulate de reprezentanti ai mediului de afaceri, de primari si de diverse grupuri socio-profesionale. In aceste conditii, imi exprim speranta ca vor fi eliminate, macar in parte, disputele care atribuiau oricarui demers investitional, oricarei alocari de fonduri o conotatie politica.
In conditiile in care 2010 se anunta a fi un an si mai dificil din punct de vedere economic, accelerarea utilizarii acestor fonduri ar contribui in mod direct la cresterea gradului de ocupare a fortei de munca din constructii, publicitate, mass media, consultanta tehnica si financiara.
Fortele politice implicate in activitatea deliberativa judeteana trebuie sa constientizeze ca, alaturi de conducere, au o responsabilitate directa fata de cetateni, de modul lor de colaborare depinzand in mod concret zeci de mii de familii din judetul Iasi.