O afacere a Ministerului Justitiei a intrat in atentia OLAF si DNA

Ministerul Justitiei, Siemens, OLAF, DNA, finantare europeana, licitatie

Biroul European Anti-Frauda (OLAF), Departamentul pentru Lupta Antifrauda si Departamentul National Anticoruptie (DNA) investigheaza acuzatii de frauda legate de castigarea, in 2007, a unei licitatii a Ministerului Justitiei de catre Forte Business Services, acum Siemens IT Solutions (SIS) Romania.

“Biroul European Anti-Frauda OLAF, echivalentul sau romanesc DLAF si procurorii romani de la DNA investigheaza acuzatii de franda in legatura cu cistigarea, in 2007, a unui contract de catre Forte Business Services (acum SIS Romania) pentu modernizarea infrastructurii IT a sistemului judiciar romanesc”, se arata intr-un raport transmis de grupul german Siemens catre Securities and Exchange Commission, comisia de valori mobiliare a bursei de la New York. Precizarea este inclusa in sectiunea de actiuni in justitie a raportului interimar al Siemens pentru trimestrul al doilea al anului fiscal 2009-2010, respectiv perioada ianuarie-martie a acestui an.

Potrivit unui document privind proiectele cu finantare europeana afisat pe site-ul Ministerului Justitiei, Forte Business Services SRL a cistigat un contract pentru “Continuarea procesului de informatizare la nivelul sistemului judiciar – Sistemul de Arhivare Electronica”, cu perioada de implementare septembrie 2007 – septembrie 2008.

Contractul are o valoare de 11,788 milioane euro, din care 8,844 milioane euro din fonduri PHARE 2005 si alte 2,944 milioane euro reprezentind cofinantare.

Obiectivul contractului este “dezvoltarea unui sistem de arhivare electronica pentru sistemul judiciar, prin realizarea unei aplicatii software care sa permita scanarea dosarelor si a altor documente specifice activitatilor institutiilor beneficiare, arhivarea acestora, si posibilitatea de integrare sau relationare cu alte aplicatii software existente sau viitoare utilizate in cadrul institutiilor din sistemul judiciar”, se arata in documentul de pe site-ul Justitiei.

Forte Business Services a fost preluata de grupul Siemens in anul 2005 si a fost absorbita ulterior, in 2009, de Siemens IT Solutions and Services (SIS) din cadrul Siemens Romania. Imaginea gigantului industrial german a fost afectata sever, in ultimii doi ani, de scandalurile de coruptie din Germania si Statele Unite.

In urma intelegerilor incheiate intre Siemens si autoritati pentru aplanarea acestor investigatii, grupul s-a angajat sa plateasca amenzi totalizind peste 1,55 miliarde de dolari – 800 milioane de dolari autoritatilor americane, 596 milioane de dolari celor germane si alte 160 milioane de dolari Bancii Mondiale.

Totodata, pe langa amenda, Siemens a renuntat, timp de doi ani, sa participe la proiectele Bancii Mondiale.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.