Executivul a stabilit limitele pentru finantari rambursabile contractate de autoritatile locale

finantari rambursabile, limite, autoritati locale, plafon

“Pentru incadrarea in deficitul bugetului general consolidat, anual se stabilesc limite pentru finantarile rambursabile care pot sa fie accesate de unitatile administrativ-teritoriale si pentru tragerile ce se pot efectua din finantarile rambursabile contractate sau care urmeaza a fi contractate” a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului.

In anul 2009, limita sumei pentru aceste finantari rambursabile a fost stabilita la 2,5 miliarde lei. in anul 2010 plafonul va fi de 1, 6 miliarde de lei, iar tragerile se pot face in limita sumei de 1,3 miliarde lei.

In acest plafon de 1,6 miliarde lei, pentru 2010, se stabilesc limite pe categorii de unitati locale. Acestea sunt stabilite in functie de ponderea veniturilor proprii ale bugetelor locale realizate in anul 2009 in totalul acestor venituri ale bugetelor locale pe ansamblul tarii.

Astfel, pentru comune, limita scade de la 457,50 milioane in 2009 la 275,39 milioane lei in 2010, pentru orase – de la 191 milioane lei la 119,6 milioane lei, pentru municipii – de la 850 milioane lei la 545,28 milioane lei, pentru judete – de la 287 milioane lei la 223,29 milioane lei, pentru municipiul Bucuresti si sectoarele acestuia – de la 714,5 milioane lei la 436,44 milioane lei.

Finantarile si tragerile ce pot sa fie efectuate de autoritatile locale sunt autorizate de Comisia de autorizare a imprumuturilor locale, care evalueaza impactul acestor finantari rambursabile asupra cheltuielilor publice si a deficitului bugetar.

“Limitele prevazute in hotarare nu includ finantarile rambursabile pentru prefinantarea si/sau cofinantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana” a adaugat Ioana Muntean.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.