Scandal ISPA pentru 500.000 de euro

Galati, ISPA, proiecte, finantare, scandal, deseuri, lucrari

Situatie tensionata la receptia unuia dintre cele mai importante proiecte finantate prin programul ISPA din Galati.

In procesul-verbal de receptie finala a statiei de sortare si compostare, precum si a doua puncte de colectare a deseurilor din urbea noastra, Primaria Galati a acceptat doar plata a 4.198.000 de euro, desi in certificatul de receptie anterior (la terminarea lucrarii) municipalitatea se mentioneze un pret mai mare: 4.670.000 de euro.

A fi sau a nu fi

Constructorul lucrarii, societatea “Valceana” SRL Galati, vrea diferenta de bani pentru care s-a inteles cu municipalitatea. Disputa cu iz de scandal s-a mutat in justitie, unde firma si-a majorat pretentiile la 672.064 de euro.

“Primaria doreste sa impuna o modificare unilaterala a contractului in ce priveste pretul acestuia, in conditii nepermise, ba chiar prohibite de legislatia in materie de achizitii publice, cat si de legislatia de drept”, acuza “Valceana”, prin directorul Constantin Mitroi.

Si pentru ca scandalul sa fie complet, Primaria a chemat la randul sau in garantie consortiul “Care Bro IBERINSA”, din Spania, care a fost consultant si supervizor la realizarea lucrarii finantate prin programul ISPA.

Reprezentantii Primariei Galati nu recunosc suma ceruta de constructor, sustinand ca, de fapt, este vorba doar de 471.000 de euro, pe care refuza sa ii plateasca pe motiv ca “Valceana” nu a dovedit ca a efectuat lucrari de acesti bani.

Cea mai mare controversa s-a iscat in jurul unui capitol din contract, unde se mentioneaza lucrari diverse si neprevazute, a caror valoare s-ar ridica la peste 420.000 de euro.

Edilii: “N-au facut lucrarea”

“Cer bani pentru lucrari pe care nu le-au efectuat. Nu aveam cum sa le platim banii pentru ca aveam probleme intrucat este vorba de fonduri europene. Daca instanta de judecata va decide ca ei au dreptate, atunci le vom plati si diferenta”, ne-a declarat Nicusor Ciumacenco, viceprimarul municipiului Galati.

La randul sau, primarul Dumitru Nicolae a precizat in justitie ca refuzul de plata este bazat si pe faptul ca firma Valceana nu a cerut consultantului – consortiul spaniol “Care Bro IBERINSA” – sa confirme executia lucrarilor a caror plata se cere.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.