Sprijin de la Guvern pentru grupurile de producatori de legume si fructe

Guvernul va acorda grupurilor de producatori de legume si fructe, in anul 2006, un sprijin total de un milion lei noi, pentru stimularea prezentei pe piata a acestora. Suma maxima de care poate beneficia un grup de producatori este de 40.000 lei noi.

Masura vizeaza stimularea crearii unor structuri comerciale proprii ale producatorilor, capabile sa le apere si sa le reprezinte interesele si in acelasi timp sa permita patrunderea pe piata a produselor acestora.

Un grup de producatori este o asociatie benevola de producatori de legume si/sau fructe, care realizeaza productie specifica si o valorifica in comun. Legislatia care permite recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori a fost adoptata in 2005, iar pasul urmator este finantarea acestora.

Banii se acorda prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si vor putea fi folositi pentru amenajarea si chiria sediului grupului de producatori, pentru plata chiriei spatiilor de expunere a marfurilor, pentru cumpararea de utilaje frigorifice si ambalaje.

Doua dintre conditiile primirii sprijinului sunt: angajamentul scris al grupului de producatori de a valorifica in comun produsele realizate pe o perioada de cinci ani de zile si promisiunea scrisa de a nu instraina, tot timp de cinci ani, eventualele mijloace fixe dobandite prin sprijinul acordat de stat.

Sprijinul se adreseaza organizatiilor de producatori nou-infiintate. Organizatiile de producatori recunoscute nu beneficiaza de acest ajutor, intrucat conditiile de recunoastere prevad existenta dotarilor necesare pentru functionarea in cele mai bune conditii a acestor forme de organizare.

Activitatea grupurilor de producatori va asigura, pe langa structurarea productiei de legume si fructe in corelare cu cerintele pietei, si introducerea si extinderea unor tehnologii de productie moderne si a unor practici comerciale care sa contribuie la cresterea veniturilor producatorilor.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.