UE adopta noi masuri pentru imbunatatirea conditiilor de locuit ale comunitatii rome

comunitate roma, conditii, finantare, investitii, educatie, proiecte

Aceasta masura, convenita in prealabil de statele membre, va fi deosebit de bine primita de populatia roma, estimata la aproximativ 10-12 milioane de persoane in Europa, care traiesc adesea in conditii extreme de saracie si de segregare.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala, saluta aceasta decizie: “Comunitatea roma reprezinta cel mai numeros grup minoritar din Europa, care este adesea victima a marginalizarii, a saraciei si a excluziunii sociale. Salut decizia adoptata astazi care va permite politicii regionale sa contribuie la ruperea cercului vicios in care aceste comunitati sunt aparent prinse. Decizia ar trebui sa faca parte dintr-o abordare generala care sa vizeze totodata actiuni in domeniul educatiei, al sanatatii, afacerilor sociale si ocuparii fortei de munca.”

Legislatia privind fondurile structurale a fost anterior foarte restrictiva in materie de investitii in locuinte, eligibilitatea fiind limitata la cele douasprezece noi state membre ale UE (exceptii recente au fost introduse pentru masurile privind eficienta energetica si energia reinnoibila) si la renovarea locuintelor colective existente in zonele urbane. Insa, majoritatea populatiei rome locuieste in zone rurale segregate si in locuinte unifamiliale.

Masurile nou adoptate vor extinde utilizarea Fondului european de dezvoltare regionala (FEDER) pentru a include interventiile in materie de locuinte in favoarea comunitatilor marginalizate din toate statele membre. Modificarea se adreseaza explicit, dar nu exclusiv, populatiei romesi vizeaza inlocuirea locuintelor existente, precum si construirea de noi locuinte atat in zonele rurale, cat si urbane. Finantarea prin FEDER nu se va aplica proprietatii private, ci numai proiectelor implementate de autoritatile publice.

Sprijinul pentru locuinte – element complementar pentru actiuni mai ample

Domeniul locuintelor reprezinta un factor esential pentru imbunatatirea integrarii romilor. Totusi, el ar trebui sa faca parte totodata dintr-o “abordare integrata”, conceputa si implementata de autoritatile nationale si regionale pentru a viza alte aspecte, cum ar fi educatia, dezvoltarea competentelor, ocuparea fortei de munca si sanatatea.

Fondurile structurale europene cofinanteaza deja o serie de proiecte adresate comunitatii rome, cum ar fi educatia pentru prescolari, ocuparea fortei de munca, microfinantarea si egalitatea de sanse (in special, egalitatea de sanse intre femei si barbati).

In acest sens, prin investitiile UE (1,11 milioane de euro), se va realiza un nou proiect de regenerare urbana, intr-unul din cele mai mari cartiere de romi din Ungaria, in orasul Nyiregyhaza.

Scoala segregata va fi desfiintata, urmand ca drumurile, terenurile de joaca si serviciile pentru ingrijirea copiilor sa fie reinnoite.

Pe langa finantarea disponibila prin programele de politica regionala, Parlamentul European a alocat 5 milioane de euro Comisiei Europene pentru un proiect pilot privind incluziunea romilor, care cuprinde trei aspecte: educatie prescolara, microfinantare si sensibilizare. Proiectul se implementeaza pe parcursul lui 2010 si se adreseaza in principal comunitatii rome din Europa Centrala si de Est.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.