
Situatie scandaloasa la Umbraresti. Petrom a forat, in 2006, prima sonda de extractie a gazelor naturale in satul Torcesti, localitate componenta a comunei Umbraresti.
Aceasta furnizeaza zilnic 130.000 de metri cubi de gaze care ajung intr-o conducta magistrala de interes nationala.
Desi stau pe o punga de gaze naturale, cei 7.200 de locuitori ai comunei Umbraresti folosesc butelii de aragaz sau ard coceni de porumb in sobe.
Dintre ei, inca din 2006, cel putin 100 au depus cereri pentru introducerea alimentarii cu gaze a comunei in comuna, dar fara nici un rezultat.
Istoria s-a repetat in 2009, iar localnicii au inceput sa-si piarda rabdarea, mai ales dupa ce au aflat ca autoritatile locale reusesc sa obtina finantari europene pentru actiuni fara utilitate publica.
De pilda, Primaria din Umbraresti a accesat fonduri de 2,5 milioane de euro anul trecut pentru organizarea unui festival organizat cu ocazia zilelor localitatii.
Autoritatile se scuza
Deocamdata nu se stie cat va costa festivalul dedicat zilelelor comunei, dar cert este ca milioanele de euro sunt la dispozitia autoritatilor locale de doua saptamani.
„La ce ne trebuie noua organizare de festival, cand noi nu avem cu ce sa ne incalzim iarna si multe alte lipsuri ? Cine supervizeaza accesarea si dirijarea fondurilor nu vede si inutilitatea proiectelor de milioane de euro in plina criza?”, ne-a declarat Marian Plesa, un locuitor al comunei plecat in 1985 in Statele Unite ale Americii si care s-a intors anul trecut.
Primarul localitatii, Paraschiv Stoica, sustine ca a incercat in ultimii trei ani sa obtina finantare din fonduri europene pentru a racorda comuna la reteaua de gaze, dar nu a reusit.
„Stiu de dorinta locuitorilor. Credeti-ma ca si eu doresc acelasi lucru, dar nu s-a putut pana acum. Comuna noastra nu poate obtine singura finantare pentru un asemenea proiect. Trebuie realizata o retea care sa acopere minimum trei comune. Este vorba de Umbraresti, Barcea si Draganesti, deci proiectul trebuie sa fie comun”, ne-a declarat Paraschiv Stoica.
Isi incalzesc apa la soba
Nici la Consiliul Judetului Galati alimentarea cu gaze a comunei Umbraresti nu reprezinta o prioritate.
„La Directia tehnica a Consiliului Judetului Galati nu este inregistrat nici un proiect pentru alimentarea cu gaze a comunei Umbraresti”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al CJ Galati, Daniel Mihalascu.
In ultimii 20 de ani autoritatile administrative ale comunei nu au reusit decat realizarea retelei de alimentare cu apa potabila si sa contracteze serviciul de salubritate, care isi face treaba odata la doua saptamani.
Locuitorii comunei s-au saturat sa isi incalzeasca locuintele cu lemne, sa isi pregateasca apa pentru spalat la soba si sa gateasca pe plita ca in Evul Mediu.
Vile fara gaze
In prezent 10% din populatia localitatii Umbraresti este plecata la munca in strainatate.
De aceea nu este de mirare faptul ca peste 700 de locuitori au inceput sa isi construiasca vile care insa nu beneficiaza de racordare la reteaua de gaz metan.
Acesta este motivul pentru care buna parte dintre proprietarii frumoaselor case ezita sa se intoarca in comuna.
„La Consiliul Judetului Galati, ne-au sugerat sa ne mutam in alt judet, unde exista deja conducta de gaz. Traim in conditiile de pe vremea comunistilor din 1945. Vrem si noi conditii de viata decente”, ne-a declarat Marian Plesa, unul dintre locuitorii comunei Umbraresti, care s-a reintors anul trecut din SUA cu gandul de a se stabili in localitate.