Fonduri europene de 1,5 milioane euro pentru patru pensiuni turistice din Alba

Alba, fonduri europene, pensiuni, finantare, turism, cazare

Judetul Alba mizeaza in continuare pe dezvoltarea turistica pentru redresarea economica. In cateva localitati din judet este prevazuta demararea unor investitii substantiale in unitati de cazare turistica.

Sunt in proiect construirea unor noi pensiuni in Muntii Apuseni, pe Muntii Sebesului si in Muntii Trascau. Acestea se adauga la cele aproximativ 200 cat exista la momentul actual in judet.

La Vidra, pensiuni dupa specificul local

In comuna Vidra din Muntii Apuseni se vor construi doua pensiuni cu bani din fonduri europene. “Daca tot se dau aceste fonduri, m-am gandit sa profit de ocazie. In satul Ponorel nu exista nicio pensiune. Va avea cinci camere, o sala de mese si alte dotari. Valoarea este de 200.000 de euro”, a spus Petru Bendea, administratorul SC Bendol Tour SRL.

Cea de-a doua pensiune are un contract de finantare in valoare de 300.000 de euro. “Trebuie sa ne modernizam si speram sa avem parte de cati mai multi turisti. Am un proiect pentru extinderea si amenajarea unei pensiuni cu opt camere”, a spus Monica Resiga, administratorul SC Ara Alpin SRL.

In comuna Vidra va fi amenajat, tot prin finantare gratuita, un un punct de informare turistica. Valoarea acestuia este de 100.000 de euro, bani obtinuti prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Regionala.

“Consiliul local Vidra va semna in aceasta saptamana cererea de finantare. Proiectul prevede construirea unui punct de informare turistica in centrul comunei. Vor fi doi angajati care vor oferi turistilor date despre pensiuni, obiectivele si traseele turistice. Se vor amenaja si 15 panouri pentru semnalizarea acestora“, a spus Ioan Resiga, primarul din Vidra. in localitate functioneaza deja doua pensiuni.

Luncile Prigoanei dezvolta Valea Sebesului

Valea Sebesului atrage turistii cu lacurile de acumulare si traseele Loman -Carari – Curmaturi – Poarta Raiului.

“La Luncile Prigoanei s-a aprobat un plan urbanistic local ce prevede construirea de 20 de pensiuni. Concesiunea terenurilor va incepe in august sau in septembrie”, a spus Constantin Jinar, primarul comunei Sugag. Acesta a precizat ca in zona exista cinci pensiuni cu o capacitate de cazare de peste 160 de locuri.

“Avem in plan construirea unei pensiuni cu 18 camere si o sala de sedinte in zona Poarta Raiului. Costurile sunt in jur de 600.000 euro. Speram ca lucrarile sa inceapa anul acesta, dar asteptam ca autoritatile sa faca drumurile de acces si sa asigure utilitatile”, a spus administratorul SC Karma Con SRL.

Zona a devenit cunoscuta dorita traseului TransAlpina si a domeniului schiabil sureanu. O alta pensiune in curs de reabilitare este castelul din Cheile Valisoarei, din Muntii Trascau. Si aici investitia se ridica la peste 300.000 de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.