“Pentru Masura 322 valoarea proiectelor depuse este de aproximativ 5 ori mai mare decat valoarea alocata”!

stadiu, finantare, SAPS, APIA, Masura 322, PNDR, plati, proiecte

Ministrul a precizat ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a autorizat la plata 595 milioane euro, reprezentand 96% din bugetul comunitar alocat platilor pe suprafata, ceea ce reprezinta necesarul pentru a nu fi penalizati de Comisia Europeana pentru intarzieri la plata.

“Este primul an in care am reusit sa atingem acest procent, astfel incat sa evitam plata penalitatilor, mai ales ca 581 milioane de euro, din cele 595 autorizate, se afla deja in conturile fermierilor”, a subliniat Mihail Dumitru.

In cadrul masurilor de sprijinire a economiei, ministrul a mentionat semnarea a 474 de contracte de finantare din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala in valoare de 86 milioane de euro in cadrul Masurii 312 din PNDR, chiar in cursul acestei saptamani.

Acestea sunt proiecte ce vizeaza activitatile neagricole din mediul rural, respectiv dezvoltarea de micro-intreprinderi care contribuie, in acelasi timp si la crearea de noi locuri de munca.

Referindu-se la subventiile pentru motorina utilizata in agricultura, ministrul a precizat ca, din 27 mai si pana in prezent, au fost depuse 4.197 de cereri de acord prealabil, pentru o cantitate solicitata de 240 milioane litri, ceea ce reprezinta 34% din cantitatea totala alocata (700 milioane de litri). Cea mai mare parte a solicitarilor provine din sectorul vegetal (3.927), alte 227 sunt din sectorul zootehnic si 43 din imbunatatiri funciare.

In cadrul sesiunilor de depunere a cererilor de finantare conforme din PNDR, in perioada martie 2008 – iunie 2010 au fost depuse 34.232 cereri de finantare in valoare de 11,8 miliarde Euro.

“Pentru Masura 322, care vizeaza infrastructura rurala, valoarea proiectelor depuse este de aproximativ 5 ori mai mare decat valoarea alocata”, a subliniat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale. Dupa incheierea perioadei de selectare a proiectelor, au fost depuse peste 900 de contestatii, care se afla in etapa de analiza.

“Pentru a evita orice fel de speculatii, analiza contestatiilor se face la Bucuresti si nu in teritoriu”, a adaugat Mihail Dumitru .

De asemenea, ministrul agriculturii a vorbit despre o masura menita sa incurajeze fermierii romani sa treaca de la agricultura conventionala la cea ecologica, prin alocarea a 3 milioane de euro din fonduri europene (FEGA).

Astfel, in functie de sectorul de activitate (vegetal, zootehnie) si de capacitatea de productie, fermierii vor primi o prima de conversie pentru a compensa pierderile generate de masurile de trecere la agricultura ecologica.

La eveniment au mai participat Adrian Radulescu, secretar de stat, Ciprian Alic, director general adjunct al APDRP si Florin Faur, director general APIA.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.